Министър на Радев посече депутатите: Тежко въоръжение е невъзможно да дадем на Украйна!

димитър стоянов

„Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно“. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод приетия от парламента проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България.

„Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонския договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал“, обясни министър Стоянов.

В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от Алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

По думите на министър Стоянов в конкретика какво България би могла да предостави на Украйна като военна помощ може да се влезе единствено тогава, когато бъде направен подробен анализ.

„Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, комплексите С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолетите Су-25 и Миг-29, няма как да бъдат дадени в този момент. За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи. Интересно е, че когато повдигнах въпроса за заместващите платформи, политиците изключително настървено се нахвърлиха върху Министерството на отбраната и ни атакуваха – защо е необходимо. Еми ето затова е необходимо, защото при нас трябва да дойдат платформите, да бъдат усвоени и чак тогава да бъдем освободени от старото руско въоръжение“, категоричен бе Стоянов.

„А като говорим за старо руско въоръжение, е необходимо все пак да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна – тя не е по-нова, не е по-нова, но все пак тя е западна и съвместима с техниката на страните членки на НАТО“, посочи Стоянов.

Министърът обясни, че по принцип освобождаването от техника се случва чрез продажбата ѝ, като на сайта на министерството е обявена излишната техника, където е включен например вертолет Ми-24.

„Няма опасения за боеготовността на българската армия поради простата причина, че подготвяме силно консервативен анализ, защото все пак ние трябва да изпълняваме нашите задължения. Не можем да дадем нещо и след това да търсим заместител. Трябва да сме наясно какво даваме и какво получаваме. Няма документи с предложения за замяна на наши зенитно-ракетни комплекси с каквито и да е други“, коментира още Стоянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ