Горанов мълниеносно: БНБ се превръща в детска градина! Позицията на Възраждане е ,,евтин трик“

владислав горанов

„Не съм чел доклад на БНБ по темата, защото такъв не съществува. Очаквам, ако има доклад на БНБ, да излезе управителят, или някой от подуправителите и членовете на управителния съвет, да публикува институционалната позиция на банката и да застане зад нея. Да има решение на управителния съвет или поне някой от него да каже какво мисли БНБ“. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов пред „24 часа“. Само преди дни БСП нарече доклада на БНБ „пасквил“, а „Възраждане“ го прие като свое решение.

Според Горанов сме свидетели на институционална интрига в централната банка, която се използва за политически цели и то по тема, която е изключително важна за обществото и стратегически избор.

„Мисля, че управителят на централната банка ясно заяви позицията от трибуната на Народното събрание, и ако има нещо, което е неясно, защо се допуска БНБ да се превръща в детска градина и тук вината е в управителя, който има ресурс да си подреди къщата“, добави финансистът.

Горанов нарече позицията на „Възраждане“ против НАТО, ЕС и еврозоната „евтин трик“, но който работи. Той подчертава, че това е последователна позиция на партията водена от Костадин Костадинов, като те живеят и съществуват от това противоречие.

„Не така стои въпросът пред БСП. В противоборството на БСП с президента очевидно няма табута. Ръководството на БСП, с цел да дискредитира Румен Радев, че видите ли, неговото правителство прави нещо лошо с темата с еврото, ги накара да стигнат до място, от където връщането е трудно. Дали са партия на статуквото или не, това не е важно, защото със сигурност са стара и до преди няколко години демократична партия, но са на път да станат несистемна партия, нещо, което вече е проблем за тях. БСП тук сбърка, което дори за НАТО не направи“, смята още Горанов.

Бившият финансов министър е категоричен, че България, с установения паричен съвет, и до сега изцяло е под влиянието на решенията, които се взимат във Франкфурт и Брюксел. Още с решението на Германия да замени марката с евро страната ни е станала подвластна почти изцяло на решенията на ЕЦБ без да можем да участваме в тях. Присъединяването към Еврозоната ще ни даде възможност да участваме в решенията на ЕЦБ и в този смисъл ще увеличи нашия суверенитет, а няма да го намали!

Горанов уточни, че с присъединяването към еврозоната БНБ ще стане акционер в Европейската централна банка и разбира се това акционерно участие има своята цена. То се определя на база обективни критерии и към момента, по данни на БНБ се оценява на равностойността на 500 млн. евро.

„Между другото страховете от фалит на държави от еврозоната са имагинерни и за съжаление след Втората световна война само България в Европа е обявявала мораториум по плащанията си по дълга т.е. фалит. Защитниците на тази тези, които в края на деветдесетте години за малко не ни докараха до втори фалит, още са в политиката и ни продават тези истории. На въпросът какво ще получим в замяна, отговорът е еднозначен – ще станем по-богати и част от един от най-големите парични съюзи в света“, допълва още Владислав Горанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ