Депутатите се хванаха за гушите! БСП и „Възраждане“ в спор заради сделките с изтребители Ф-16

явор божанков

БСП и „Възраждане“ влязоха в лют спор за това кой подкрепя сделките с изтребители Ф-16. Георги Свиленски от левицата директно обвини колегите си от групата на Костадин Костадинов и Цончо Ганев, че са от тези, които на 27 юли в 17.45 часа са подкрепили сделката с Локхийд Мартин. От „Възраждане“ пък обвиниха всички останали, че са евроатлантическа сбирщина. Явор Божанков от БСП пък поискал вчера да се включат камерите и напуснал, когато ставало въпрос за оръжието за Украйна.

Според между двете партии продължи ип техните представители си размениха взаимни обвинения за това кой всъщност е подкрепил сделката за изтребителите. Цончо Ганев нападна и Явор Божанков за това, че през цялата предизборна кампания младият социалист е твърдял, че „Възраждане“ е дала зелена светлина за новите осем бойни самолета, а се оказва, че едва сега тази точка се гледа в пленарна зала.

Изтребителите ще струват на държавата около 1 милиард и 300 милиона долара, стана ясно от представената рамка от шефа на бюджетната комисия Петър Чобанов от ДПС.

Депутатите трябва да решат дали да дадат втора зелена светлина за купуването на нови осем бойни самолета F-16.

Още в началото на дебата се заформи скандал. От БСП се обявиха категорично против закупуването на Нови осем самолета. Партията има опасения, че и цената, и сроковете няма да бъдат спазени от фирмата производител.

„Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат. БСП няма да подкрепи хартиената бюлетина за F-16. Ще подкрепи други хартиени бюлетини”, каза Румен Гечев от БСП.

,,Не ви миришеше нито на хартиена бюлетина, не ви миришеше и на хартиени самолети. Ухаеше на 1996г. Защото използвахте абсолютно същата риторика. Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да – те са на чертежи. Блок 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар“, подчерта Ивайло Мирчев от ДБ.

В крайна сметка след прегласуване бе решено да се осъществи инвестиционен разход за купуване на нови самолети Ф-16.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ