Главният секретар на МВР: Граничните, виновни за мелето със загиналите полицаи, са мързеливи и некадърни

катастрофа полицаи

Корумпирани ли са граничните полицаи от ГПУ Бургас, които ден преди инцидента, отнел живота на двама достойни български полицаи – Йордан Илиев и Атанас Градев, са задържали сириеца Омар Аднан и негов съратник, но са ги освободили?

Много е вероятно отговорът да е положителен, но до този момент доказателства за получен рушвет, все още няма.

Днес главният секретар на МВР Петър Тодоров в прав текст призна, че тези служители или са много мързеливи или крайно некадърни. Те били уволнени и предадени на прокуратурата. Имената им обаче все още се пазят в тайна, което е необяснимо за случай като този.

Припомняме, че от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев в четвъртък стана ясно, че Омар бил задържан с негов сънародник край местността „Пода“ до аварирал червен автобус. Във возилото имало храна и вода и по всичко изглеждало, че ще се използва за трафик на мигранти.

Вместо обаче да ги задържат за 24 часа, както е трябвало да направят, граничните полицаи от Бургас ги отвели в ГПУ-то за т.нар. „неофициално задържане“, постояли са малко над час и след това са освободени.

Според граничарите, защото нямало достатъчно основания, за да бъдат задържани. Според МВР обаче налице са груби нарушения и сирийците трябвало да бъдат арестувани минимум за 24 часа.

„Има аварирал автобус, има лица с профил на мигранти, които е трябвало да бъдат на определено място. Работено е с тях, имало е достатъчно данни тези лица да бъдат задържани. Това не е направено. Съответно за ръководителите и служителите, взели това решение, се извършва дисциплинарна проверка. Трябвало е да има полицейско задържане за 24 часа”, обясни Петър Тодоров пред една от националните телевизии.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ