Цяла България говори за думите на вицепрезидента Илияна Йотова: Опитват се да заличат паметта

йотова

„Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония.

Гробището е създадено по време на Първата световна война, когато в него са погребани 214 български войници и офицери. То е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът положи цветя пред седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата „Св. Георги“. Тези паметници са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.
„Балканските народи имаме нелека и много обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и разбирателство“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, които възстановиха войнишкото гробище: Всеки паметник е послание, а нашето послание е никога повече война“, посочи Йотова. „Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и противопоставянето и има ли оправдание за страшните конфликти, довели до милиони жертви.

„Днес заветът „никога повече“ не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето“, подчерта Илияна Йотова.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ