България изтръпна! Тяло на военен пилот без крака изплува край Царево, престоял е месеци във водата

труп тяло

Тялото на украински военен пилот е изплувало в морето край Царево през септември, разкриха днес от Областната дирекция на МВР Бургас. Новината бе споделена по време на официална церемония за празника на полицията, на която бе награден главен инспектор Христо Ичев – началник сектор „Издирване“. Именно той разказа интересната история, която до сега не бе оповестена.

„Беше изхвърлен неустановен труп в района на Царево. Характерното за него бе, че беше с парашут. Беше направен оглед и отведен за аутопсия. Започнахме да работим по горещите следи или по това, което беше останало от трупа. Той бе в напреднал стадий на разложение. Според съдебния лекар около 2 или 3 месеца е престоял във водата. Трупът беше с откъснати крайници и обезличен“, разказва Христо Ичев.

След анализ на намереното оборудването бургаските разследващи полицаи се свързват с клубовете по парашутизъм и парапланеризъм, а чрез тях стигат и до техни колеги – военни пилоти.

Така разбират, че намереното оборудване е на военен пилот. „Влязохме във връзка с командващия Въздушните сили на Украйна и разменихме информация. Изпратиха ни характерните данни за оборудването на техните самолети и на пилота, като ни насочиха към местата, на които трябва да видим от оборудването белези и цифри, които отговарят на типа самолет и най-вече на пилота. Най-трудно успяхме да намерим 5-цифрения код, който беше почти заличен от водата и от окислението. Установи се този номер, който подадохме към Украйна и в рамките на 2-3 дни успяхме да установим кой е пилота“, разкрива началникът на сектор „Издирване“ в ОД МВР Бургас.

Така става ясна историята – украински военен самолет СУ 124 с двама пилоти е бил свален в района на Змийския остров в Черно море, пред Одеса. Предполага се, че при катапулта краката на единия пило са се заклещили и са били отрязани при самото катапултиране. Военният най-вероятно е починал от кръвозагуба, тъй като други следи от нараняване по тялото не са открити.

Бургаските разследващи се срещат с представители на Украинското посолство, които съдействат за извършване на ДНК анализ от дъщерята на починалия. Така се потвърждава самоличността на загиналия – това е 61-годишният Михайло Матюшенко – военен пилот и инструктор. Според киевски медии той е бил един от инструкторите на т.н. авиобригада „Призрака от Киев“, която нанася сериозни удари на руската военна авиация.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ