Страх тресе народа! Ген. Попов алармира: Службите за разузнаване и сигурност у нас да бъдат подсилени!

ген. константин попов

Службите за разузнаване у нас и ДАНС трябва да бъдат засилени и ресурсно подсигурени и да им бъдат поставени правилните задачи. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш народен представител от ГЕРБ.

Той оцени положително решението на Народното събрание България да предостави военна помощ на Украйна.

„Това решение беше взето с конституционно мнозинство и силата му е, че трябва да свържем думите с дела. Ние имаме своя ангажимент да помогнем на жертвата, а не на агресора. Това е основният политически момент. А това какво оръжие и кога ще предоставим, е отделен въпрос и тук има много политически спекулации.

Тежката техника, която евентуално ще предоставим трябва да отговаря на три условия – украинците да я искат, да е технически изправна и да не засяга основни отбранителни способности на Българската армия. Затова Министерство на отбраната има време да вземе решение, да се обсъжда в комисията по отбрана и в рамките на месец да вземе решение“, коментира той.

Ген. Попов призова да не се гледа на решението за предоставяне на оръжие на Украйна като на търговска сделка.

„Ние не сме търговци, а е ключов моралният мотив да застанем на страната на справедливостта. Трябва да сме съпричастни с това и това дава силата на това решение“, допълни той.

Попов изтъкна, че страната ни е член на отбранителен съюз (НАТО) и в този контекст няма как да заема неутрална позиция. Според него тезата за неутралитета се използва за вътрешнополитически цели.

„Ние не сме в неутрална държава, а в отбранителен съюз. За да си неутрален няма как и другите да те считат за такъв. Не може да си неутрален в ситуация, от която страда целият свят. Тази неутралност пречи на правилните решения и на това какво трябва да правиш и в икономика, и в сферата на отбранителните способности. Ако се поддадем на страха, внушаван от Русия ще загубим чувството си за справедливост и ценностната си система“, заяви той.

Константин Попов прогнозира, че скоро няма да бъде постигнат мир между Русия и Украйна.

Според него въпреки трудностите в отношенията между Швеция и Турция, Швеция и Финландия скоро ще станат членки на НАТО.

„Швеция и Финландия искат да са част от отбранителния съюз, защото виждат, че тази война, ако бъде спечелена от Путин, може да отвори кутията на Пандора. Оптимист съм за приемането им макар и трудно, и с доста преговори и совалки, смятам, че Швеция и Финландия ще станат членки на НАТО“, каза той.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ