Скандал разтресе държавата! ГЕРБ разкриха лъжа на Радев за самолетите: Офертата е различна!

христо гаджев

Само едно е писмото, изпратено от Министерството на отбраната към друга държава за заместваща платформа на МиГ-29. То е до Швеция за 10 броя изтребители „Грипен“. Това става ясно от отговор на външния министър Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за това до кои държави са изпратени запитвания за заместващи изтребители след 1 август, на коя дата и с какви параметри, пише „24 часа“.

Новите изтребители трябва да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят, защото ресурсът им изтича в средата на 2023 г. (б.а. – в момента МО преговаря с Полша за ремонта на двигателите им, за да продължат да летят до края на следващата година), до пристигането на американските изтребители F-16. На 16 септември министърът на отбраната Димитър Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“.

А по-късно с писмо, подписано на 30 септември, Стоянов поиска оферта за закупуването на 10 нови изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

То е предадено на Министерството на външните работи на 6 октомври, съпроводено с писмо от Стоянов до шведския му колега и с молба МВнР да съдейства то да се изпрати по дипломатически път, става ясно от отговора на Милков.

След като „24 часа“ разкри за поисканата оферта Димитър Стоянов и президентът Румен Радев твърдяха, че има изпратено писмо и до Франция, Израел и САЩ за заместващи изтребители. Такива писма обаче през Външно няма, става ясно от отговора на Милков.

„МВнР своевременно препрати писмото до Министерството на отбраната на Швеция чрез посолството ни в Стокхолм“, пише Милков до Гаджев.

И допълва: „Други запитвания и писма по този въпрос чрез МВнР към наши партньори и съюзници не са постъпвали. Въпросът следва да бъде съотнесен към Министерството на отбраната по компетентност.“

Шведските изтребители “Грипен” бяха фаворит за нов боен самолет на ВВС през 2017 г. при първото, назначено от Румен Радев, служебно правителство. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16. Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов ревизира това решение, развали търга и проведе нов, след който бяха платени над 2 млрд. лв. за осем чисто нови F-16. Тогава, опитвайки да вземат сделката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 „Грипен“-а.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ