ИЗВЪНРЕДНО! Стана ясно кой е загиналият граничар край Елхово! Повален е с 10-15 изстрела

Петър Тодоров

На пост са били серж. Петър Бъчваров и служител на МО. Те се натъкват на дупка в защитното съоръжение. Спират и виждат група мигранти, опитваща да премине границата.

Това заяви главсекът на МВР Петър Тодоров.

„Слизайки от превозно средство нашият служител насочва фенера си, веднага последва изстрел от съседната територия на Република Турция. С първия изстрел колегата е убит, уцелен е в главата. Колегата от МО успява да се прикрие зад моторното превозно средство. По него започва стрелба и той отвръща със служебното си оръжие“, разказа той.

„От съседната територия са произведени 10-15 изстрела. За щастие колегата военнослужещ остава невредим. Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила в дълбочина в турска територия“, каза Тодоров.

„Това, което искам дебело да подчертая е, че ние ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав“, заяви главсекът на МВР.

„Разпоредил съм навсякъде да има дълго оръжие за безопасност на служителите. Другото, което е изключително важно, е да се направят законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди, да има само 100-на, които са ефективни“, каза той.

Той призова законодателната власт да го подкрепи.

„Турските ни колеги работят по случая, увериха ни, че ще направят всичко необходимо. Имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона. Това заяви на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Пред вас многократно съм казвал, че тези момчета, всеки ден с телата си спират този безпрецедентен натиск по границата. Всеки ден това съоръжение се кърпи и поддържа. Постоянно и всеки ден се натъкваме обаче на такива дупки“, каза той.

По думите му става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия.

„За първи път се случва нещо такова. При такава агресия, която ескалира и се стига до използването на огнестрелно оръжие, уверявам ви, че ще отвърнем по същия начин. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота на служителите по границата“, каза Демерджиев.

По думите му днес ще има среща с турския му колега, от който ще поиска да се подходи твърдо. „Няма да позволя това да се случва с нашите служители. Има уверение за съдействие от турска страна“, каза той.

„Видели са пробойната, спрели са веднага, за да вземат мерки. Фенерите са направили мишена служителите. Това нещо ще го променим. Първият изстрел още е бил фатален“, каза шефът на МВР.

„През нощта видеонаблюдението хваща силуети“, подчерта Демерджиев.

По думите му се правят в момента огледи от двете страни на оградата. „Цялата информация ще ни бъде предоставена и от турска страна“, добави той.

„От малко повече от 8 години е служител на МВР. Има опит, но ситуацията е била безпрецедентна. Не се е случвало да има стрелба по границата от години. Колкото и теоретично да е подготвен някого, това е тежка ситуация“, каза Демерджиев.

Според него няма повод за кадрови промени. „Това, че някой изрод е стрелял на границата, няма защо да има кадрови промени. Тук говорим за една гнусна проява“, каза той.

По думите му извършителят ще бъде съден в Турция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ