ГОРЕЩО! Десислава Атанасова подкара ,,Промяната“ за приоритетите им, Киро и Асен в ступор

payimage-558808

„Искам да се присъединя към призива ви да почетем загиналия граничен полицай. Изказваме съболезнования към близките му и се надяваме такива трагедии да не се повтарят“.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на срещата с представители на партия ГЕРБ.

„Ние дойдохме тук, продължавайки обещанието си за конструктивен диалог. Водят ни два принципа – обещанията преди изборите, трябва да се изпълняват след изборите. Това искаме да въведем като стандарт. Вторият е – да се направи всичко възможно, от която и да е позиция, да намерим решение за българските граждани, които са ни излъчили тук“, каза той.

Петков подчерта, че ПП остават опозиция.

„За всички, които ни гледат, това не е среща за първия мандат, но това, че сме в този голям състав, показва желанието ни да работим като конструктивна опозиция за доброто на хората. Благодаря, че сте се запознали толкова детайлно с нашите приоритети“, каза Петков.

По думите му ПП имат 4 основни приоритети – увеличаване на доходите, сигурност за бизнеса, антикорупционно законодателство и външна политика.

„Това, което бих искал, дори и в днешната среща, да ви дадем кратка презентация, в която да покажем, че всъщност, ако се сложат правилните политически параметри, политиките ни са в синхрон, без да трябва да правим компромис между бюджетна рамка и дефицит под 3 процента и всички плащания, които сме заложили“, каза той.

Десислава Атанасова бързо взе думата и се включи отново в диалога:

„Предлагам презентацията ви да е тема за разговор на следваща среща, когато нашият финансов и икономически екип започне да води разговор с конкретни тези. Сега трябва да се фокусираме върху спортното от безспорното. Ние смятаме, че българите трябва да бъдат подкрепени на прага на зимата. Нашето разбиране е, че най-важната подкрепа за България в този момент, е решаване на политическата криза. Не приемаме този разговор, като разговор за подкрепа или старт на коалиционно правителство.

В този смисъл не сме с грешни впечатления от тази среща. Струва ми се обаче, че е много по-важно, ако намерим базов консенсус по различните точки, след това да търсим възможности за конструктивен разговор и с другите парламентарни групи. Бюджет и антикризисни мерки трябва да се приемат с широко мнозинство.

Нека заедно да търсим това мнозинство. Колегите от БСП имат сериозна социална програма. Ние сме готови да говорим и с тях и с всички останали парламентарни групи, защото всички са излъчени от българските граждани. Ако търсим как да уплътним смисъла на „силата на съединението“ това е една добра стъпка“, заяви тя.

„Предлагам да подходим по начин, който ще отсее спорното от безспорното. След това нашите екипи с експерти да коментират всички мерки, които вие и ние предлагаме. Ние отново заявявам, че в точка 2 – увеличаване на минималната работна заплата, сме „за“. Това обаче трябва да е свързано с ясен разчет какво можем да си позволим рпез 2023, 2024 и 2025 година. Това да е обвързано и с прогнозата на ЕЦБ, с прогнозата на БНБ, както и с тази на служебния кабинет“, каза Атанасова.

„Темата с цената на електроенергията за бизнеса и битовите потребители. Мисля, че от ваша страна няма да има противоречие, ако кажа, че вие също няма да възразите 250 лв. на мегават час да бъдат 200 лв., защото това е по-доброто за българския бизнес“, каза тя.

Според Атанасова е изключително важно да бъдат стимулирани младите хора да остават в България, да работят тук и да живеят тук.

„Инвестицията в българското образование през всички години на нашите управленски мандати, е ясен наш приоритет. Инвестицията в културата трябва да започне отново“, добави Атанасова.

„Увеличение на учителските заплати – безспорно. Да, за нас образованието е категоричен приоритет. Нашите правителства последователно, балансирано го правеха през трите ни мандата“, каза тя.

„Гледайки всички точки ми се струва, че най-вече трябва да говорим по темите – работната заплата за работещите в сектор „здравеопазване“, темата за цената на газа, цената на тока и дефиницията за енергийна бедност“, добави Атанасова.

Този път от ПП заговори Асен Василев:

„Споменахме за остойностяването на програмата. Направили сме един първи опит за това, но може да го довършим с г-н Ананиев“, поде той.

По думите му от ПП не обичат да хвърлят числа, без да са си направили предварително сметката.

Василев изкара презентация с макрорамки.

„НСИ ревизира данните за 2021 и за първото полугодие на 2022 година. Именно заради това може да очакваме значително по-голям БВП – от 139 млрд. към 165,2 млрд.“, каза Василев.

По думите му догодина ще имаме още 30 млрд. увеличение до 180 млрд. Според него това ще доведе до допълнителни приходи около 11 млрд. лева.

„Скептични сме към изказването, че всеки 10 лева вдигане на минималната работна заплата, са 50 млн. допълнителни разходи към бюджета“, каза той.

Асен Василев призова ГЕРБ да подкрепи декларацията, която ПП е внесла с молба служебният кабинет да внесе бюджет, за да започнем работа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ