Гръмна нов скандал в сливенска болница! Връзват малки дечица за леглата, за да не могат да мърдат (СНИМКИ)

Болница

Малки бебета са били връзвани за леглата в сливенската болница „Д-р Иван Селимински“, за да не могат да се движат. С омотани бинтове и върви невръстните дечица са били приковавани към кошарките си, в резултат на което по ръцете им са се образували неприятни рани. За това алармира пред „България Днес“ Недка Тодорова, която е баба на едно от завързваните дечица.

Ужасяващата история се развива през последните месеци, а жената дори се ангажира да направи снимки на завързаните бебета, за да излезе наяве неприятната практика в лечебното заведение.

Нейният внук се ражда през септември миналата година, но лекарите му откриват проблеми с клапа в мозъка и дупка на гръбначния стълб, тъй като прешлените не се срещат.

„В родилното отделение постоянно казваха, че бременността на снаха ми е лека и няма да има никакви проблеми. Впоследствие се оказа, че проблеми има. В присъствието на десетки души дошли на изписването на бебето ми беше заявено, че мозъкът на детето изтича и то няма да живее дълго. Дори му даваха не повече от 40 дни и ми казаха да не се занимаваме повече“, споделя потресената баба.

След като на малкото момче му откриват толкова сериозни здравословни проблеми, започва безкрайно обикаляне по болници. Най-шокираща обаче е ситуацията в болница „Д-р Иван Селимински“. Там бабата става свидетел на ужасяващата практика малките деца да бъдат връзвани към леглата.

„Не можех да повярвам, когато видях бебенцата вързани по този нехуманен начин. Започнах да разпитвам лекарите в детското отделение защо го правят, а те троснато ми отговориха, че се налагало, за да не се изваждат абокатите от ръцете им. Много се ядосах и не можех да повярвам, че е възможно подобно отношение“, допълва Тодорова.
Според нея медицинските лица връзвали бебета, за да имат време да „пушат цигарки и да пият кафе“.

„Децата не можеха да се помръднат в леглата и се притеснявах, че може да се задавят и да се случи нещо лошо. В такова положение беше не само моето внуче, но и други бебета. Понякога в една стая имаше завързани по 5-8 деца, в зависимост колко беше броят на болните. Тогава казах на лекарите, че ще разкажа на медиите за издевателствата, ако не променят нещо. Една от лекарките се обърна към мен и ми каза: „Ама ти плашиш ли ме?!“ А аз просто исках вървите да не правят рани по телцата на малките деца, като за целта можеха да им сложат някакъв плат и да не се протриват“, каза още потресената баба.

От направените снимки ясно се вижда, че малчуганите са завързани към решетките на леглата си и нямат възможност да се движат много. Също така ясно личат и белезите, които омотаният като връв бинт е оставил по нежната им бебешка кожа.

За едногодишния внук на Тодорова неволите не се ограничават само с връзването за леглото. На бебето е уредено да му бъде направена операция за поставяне на клапа в мозъка в болницата в Хасково. Интервенцията е извършена през декември м.г.

„Лично присъствах на операцията, след която се оказа, че клапата не е поставена добре. През януари детето започна да се подува и се разбра, че в мозъка му има и кисти. Отново беше настанено в детското отделение на болница „Д-р Иван Селимински“. Настоявахме да бъде транспортиран в София, но ни отказваха с мотива, че нямат пари за пътуването. Бяхме готови и с лични пари да го направим, но се появиха лекарки, които започнаха да ми забраняват да виждам детето. Не можех да повярвам, че това ми се случва, при условие че имам право на поне едно дневно свиждане. Едната лекарка ми казваше, че детето ще умре, а други не ми даваха да го виждам. Това нормално ли е?!“, разсъждава потресената Недка.

В крайна сметка преди 2 месеца кистите в мозъка на момченцето са оперирани в университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София, а в края на този месец му предстои нова интервенция, с която здравословното му състояние трябва да се подобри. Тодорова обаче е категорична, че иска докрай да излязат наяве методите на работа в сливенската болница.

„Нямам информация деца в болницата да са били връзвани. Ако това е било правено, то е, за да може да им текат системите. Това са деца на по 1-2 месеца и няма как да им кажеш да не се движат. Затова им се поставят шини за обездвижването им.“

Това коментира пред „България Днес“ изпълнителният директор на болница „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров в отговор на обвиненията, че бебета в повереното му лечебно заведение са приковани към леглата.

„Можете да дойдете и да проверите лично на място, че няма такова нещо. В момента правим голям ремонт на детското отделение и не изглежда отлично, но ще се види, че подобно нещо не се случва. Абсурд е да връзваме деца така, че да им причиняваме рани по ръцете. Категоричен съм, че такива неща не се случват в нашата болница“, завърши д-р Петров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ