Вдовицата на майор Терзиев: Още поне четирима носят отговорност за смъртта му!

Майор Валентин Терзиев

Поне още четирима души на ръководни постове трябва да бъдат подведени под отговорност за смъртта на пилота Валентин Терзиев, който загина при изпълнение на служебните си задължения с МиГ-29 при учение край Шабла. Това каза на прескоференция неговата съпруга Димитрина Попова, предаде репортер на „Марица“. Вдовицата на майор Терзиев назова поименно хората, които според нея прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми – бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС, бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево, и полк. Юрий Луканов, заместник-началник на Щаба по операциите на Военновъздушните сили.

„Лицата, които са виновни и отговорни за смъртта на майор Валентин Терзиев са много повече, а не само полк. Методи Орлов. За първи път ще си позволя да ги назова с имена. Позовавам се на имената от документите. Не казвам нищо нередно, но смятам, че е нередно до момента да се споменава едно единствено име. Полк. Орлов е виновен, но има и други. Като ръководител-стрелби е посочен – полк. Методи Орлов. Разрешението дали да се прекрати или да продължи задачата е негова. В Контролния пункт обаче има и друго лице, което с по-високи отговорности и си е изрично споменато – полк. Юрий Луканов, назначен в учението „с високи отговорности“. Ако може прокуратурата да изиска от ВВС да излязат и да кажат какво означават тези „високи отговорности“. Той е по високо от Орлов в йерархията и неговата работа е да следи за изпълнението на задачата. Другото лице, чието име се спестява, е на бриг. ген. Мирчев, който се заводи заместник-ръководител на учението. Димитър Петров няма да го спестя, но той поне под някаква форма изрази мнение и позиция“, посочи Димитрина Попова.

Тя изрази надежда, че прокуратурата ще събере всички възможни документи, доказателства, записи, за да бъдат привлчение изброените като обвиняеми. „Другото мое искане към прокуратурата е да проследят цялата подготовка на личния състав, който е участвал в задачата – както на майор Терзиев, така и на полк. Методи Орлов. Доколкото ми е известно, Орлов е бил един вид като ученик в ролята му на ръководител на стрелбите, било му е за първи път. За ръководител на стрелбите при подготовката за цялото учение е назначен ген. Русев. Негова е била отговорността да следи за подготовката на състава, която е трябвало да изпълни задачата. Нека да проследят дали Русев е присъствал на тази тренировка и как точно е проведена“, настоя вдовицата.

„Лично очаквам прокуратурата да си свърши работата докрай. Доколкото ми е разяснено за наказатления процес, ако това обвинение към Орлов падне и няма други привлечени, случая ще бъде заметен под килима. Лично ще изисквам и да бъде проверено дали подготовката на майор Терзиев е отговаряла на условията, в които е изпълнявал задачата.

„При полет над море трябва да има допуск до „сложни условия“ нощем. В листата за допуск, полковник Валентин Терзиев е отбелязал „прости условия нощем“. Той имал право да лети на по-високи височини, но с по-нисък риск на изпълнението на задачата“, посочи Попова. Тя обобщи, че всички по веригата – от командира на авиобазата в Граф Игнатиево до командира на ВВСм носят отговорност за подготовката и годността на летателният състав.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ