Киро и Асен са безутешни! Министър на Радев разкри далаверите: Купуван е 30-40% по-скъп газ

росен христов

Доставките на газ до края на годината са обезпечени и криза не се очаква, това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов в парламента. Той бе изслушан от депутатите относно доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега, за цените, контрагентите и тръжните процедури по предложение на ГЕРБ – СДС.

„От края на април досега българският бизнес и потребителите са ощетени със стотици милиони. Защо вие през тези месеци от деня, в който сте министър до ден днешен, не извадихте документите и не казахте дали е вярно. Газ се е купувал в нарушение на закони с 30- 40% по-скъпо. Вашите търгове постигнах цени от минус 60 евро“, заяви Делян Добрев

Благодарение на новото ръководство на „Булгаргаз“ успяхме да овладеем цените, и за ноември те са значително по-ниски, каза в отговор служебния министър.

Той допълни, че на 29 април държавната компания е подписала договор с „Мет енерджи трейнинг“ за 930 мегаватчаса втечнен газ с доставка през май. Цената за тази доставка е с 30 % по-висока от договорената с „Газпром“ за същия месец.

Жечо Станков от ГЕРБ предположи, че енергийния министър ще сезира компетентните органи за констатираните нарушения, като посочи че щетите са на стойност от 187 милиона лева на месец. Росен Христов отговори, че около 200 милиона лева са щели да са загубите и че цялата документация е предадена на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата, като вече имало проверка.

Според министъра предишното правителство не е положило усилия за осигуряването на нов дългосрочен договор за доставка извън количествата от Азербайджан. В допълнение на това краткосрочните договори са подписвани в нарушение на Закона за енергетиката.

Към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023-а. В момента България купувала газ наполовина по-евтино от борсовите цени, каза още Христов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ