Сензационно! Румен Радев пише до европейските лидери: Зачитайте постиженията на България!

румен радев

Президентът Румен Радев изпрати днес писма до лидерите на страните членки на ЕС, в които призовава европейските лидери да зачитат постиженията на България и Румъния за приемането на двете държави в Шенген, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

В писмата в продължение на изявленията си относно приемането на България и Румъния в Шенген, направени на заседанията на Европейските съвети в Прага и Брюксел т.г., Румен Радев отново откроява приноса на България в опазването на външните европейски граници, както и вложените за това значителни финансови, технически и човешки ресурси.

Президентът Радев напомня за многократно заявяваното от Европейската комисия (ЕК) и от Европейския парламент (ЕП) признание за готовността на България да се присъедини към Шенген. Държавният глава обръща внимание и на приетата със значително мнозинство Резолюция от 18 октомври т. г., в която ЕП призовава Съвета на ЕС за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на европейското законодателство за Шенген по отношение на България и Румъния до края на тази година.

„България се придържа изцяло към достиженията на европейското право по отношение на Шенген във всички ключови области по управление на външните граници“, посочва държавният глава и добавя, че ефективният граничен контрол, осъществяван от България, е потвърден от експертите на ЕС по време на полевата им мисия в България на 12-13 октомври т.г. Тази мисия се състоя по инициатива на България и Румъния в отговор на изразените искания на част от страните членки за преглед на прилагането на достиженията на правото от Шенген.

„Волята, капацитетът и всеотдайните усилия на България да бъде част от Шенгенското пространство са израз на солидарността на България с европейските партньори. Време е този подход да бъде реципрочен, като се подкрепи нашето пълноправно членство в Шенгенското пространство“, заявява президентът Радев. По думите му е време за прагматични решения, които да предотвратят нови разделителни линии в Европейския съюз.

Президентът подчертава също така, че на фона на тежката криза в средата на сигурност и икономиката, когато солидарността и динамичният икономически обмен са особено необходими, задържането на България и Румъния извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата. Държавният глава изразява увереност, че на предстоящото през декември заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи България и Румъния ще получат подкрепа от лидерите на останалите държави членки на ЕС.

В писмото си до премиера на Нидерландия Марк Рюте, с когото президентът Радев проведе персонални разговори на последните две заседания на Европейския съвет, държавният глава отправя предложение за провеждането на експертни срещи, на които да бъдат обсъдени изразяваните от страна на Нидерландия резерви за приемането на България и Румъния в Шенген, се отбелязва в съобщението. „Готови сме да предоставим допълнителна информация и да отговорим на опасенията, които Нидерландия може да има по отношение на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство“, посочва президентът Румен Радев.

Новата оценка, изготвена при проверката на Европейската комисия в България и Румъния за приложението на правилата за Шенген наскоро, показа, че двете страни са повече от готови да се присъединят към европейското пространство без гранични проверки. Това заяви говорител на ЕК на пресконференция на 27 октомври в отговор на въпрос.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ