ИЗВЪНРЕДНО! Демерджиев по спешност в НС, разплака се от трибуната заради убития полицай

иван демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев се разплака в парламента. Ако родителите на Петър Бъчваров бяха поискали оставката ми, щях да я дам. Те поискаха само да бъде погребан в парадна униформа, каза през сълзи от трибуната Демерджиев.

Министърът влезе в оправдателен режим, като се аргументира, че има 1300 души недосбор на гранични полицаи, колите им се чупят след 25 000 км, пътища липсват. Нямало техническо обезпечаване. Идващите от вътрешността на страната полицаи били неадекватни и трудно се приспособявали. Чак идната година щели да постъпят исканите милиони за камери, дронове и хеликоптери.

Като цяло сега границата изглеждала по-добре, каза Демерджиев, като подчерта, че има завишен мигрантски натиск. Нашите гранични полицаи се справят добре, но пазят границата ни с телата си, каза Демерджиев.

Христо Гаджев от ГЕРБ припомни, че при управлението на ГЕРБ за границата са гласувани 70 милиона лева за ремонт на оградата. Калина Константинова бодряшки е казала като вицепремиер, че всичко там е в добро състояние.

Милион и половина е отпуснат за текущ ремонт и от служебния кабинет, работата се осъществява от МО, каза Демерджиев. Според него оградата е ниска и непрекъснато се компрометира и преодолява.

От ПП попитаха министъра какво може да се направи в спешен порядък при взаимодействие с Фронтекс. Демерджиев каза, че е засилено взаимодействието особено през последните три

месеца. Имало взаимодействие и с Европол.

За 10 години по границата се работи кампанийно, стари са дрехите и обувките на състава, униформите им шумят и те така се превръщат в мишени, продължи да се оправдава Демерджиев. Той бил поискал още 1260 щата, за да се спре порочната практика с извънредния труд. Само за да отидат до постовете си служителите пътували по час-два.

От Възраждане направиха изказване с носталгичен уклон към времето на Гранични войски към БА. Според Демерджиев имало усилия и разговори в нарядите да се привличат все повече местни хора. Той не бил склонен за въвеждане на повече армия в опазването на границата. Специализирана група от 40 души се готвела за района на Болярово, в това число щели да се използват и застави, колкото и окаяно да било състоянието им.

Атанас Атанасов от ДБ зададе конкретен въпрос по техническата обезпеченост. Демерджиев призна, че няма покритие през мобилните оператори на много места. Сензорите на фотокапаните пък били много чувствителни и се задействали от всяко шумване на храстите. 100 км пък въобще не били обезпечени, събирала се информация от хората какво работи и какво не. Гаранционните срокове на системите били изтекли.

Според БВ жертвата Петър Бъчваров била резултат от системна грешка. Твърде дълго се толерирало южната ни граница да е сляпа страна. От партията не смятат, че оставката на Демерджиев ще реш проблема. Искат конкретни мерки и дори промени в закона, за да се обезпечи сигурността на границата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ