Окончателно! Десислава Иванчева е осъдена на 6 години затвор. Гешев: Кой сега ще мълчи гузно?!

иван гешев

Много или малко са 6 години затвор за бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. „24 часа“ зададе този въпрос на главния прокурор Иван Гешев след като днес стана ясно, че Върховният касационен съд е осъдил окончателно Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров за корупция – искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро. Те са осъдени ефективно, съответно на 6 години, 5 години и 4 години. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. А привърженици на Иванчева организираха протести. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев. Ето какво каза той днес пред „24 часа“:

Ще коментирам заради колегите прокурори и следователи. Заради колегите от КПКОНПИ и всички, които работиха по тази случай. За честта на тях, на техните семейства и институциите които представляваме.

Въпреки че отново е по-лесно да не се говори и да не се прави нищо. Този случай е уникален в много свои особености, включително дори и в европейски план. И не само поради размера на подкупа, за който е постановена присъдата.

Най-вече защото на персонален, безпрецедентен и безогледен политически, медиен и всякакъв натиск бяха подложени много магистрати, включително и аз. Защото и това беше използвано да бъдат закрити специализираната прокуратура и съд. А бяха закрити, точно защото работеха, както виждате.

Защото те станаха опасни и може би за да няма повече такива случаи.

Сега всички, които по такъв начин нанесоха непоправими щети на правосъдието, на върховенството на закона и на хората в България, ще мълчат гузно.

Ще се опитват да се забрави това, което направиха и цената, която плащат българските граждани заради тях.

Цена, изразяваща се в растяща престъпност, засягаща всеки един от нас. И затова е безсмислено да им казвам каквото и да е. Ще кажа на съда, който единствен дава справедливост.

Ще кажа на колегите и приятелите си: Благодаря ви, колеги! Ще кажа и на хората. Ние ще продължим заради тях и всички, които живеят в България. Каквато и да ни струва.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ