ШАХ! От БСП побесняха, скочиха грозно на Радев: Много им е удобно на служебния кабинет…

георги свиленски

„Ние вчера поискахме да бъде поета отговорност от министъра на вътрешните работи. Този трагичен инцидент е само емблемата – това, което вижда обществото от неправилното и нереформираното управление на Министерство на вътрешните работи.“

Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ и председател на Комисията по транспорт и съобщения в парламента Георги Свиленски по повод поисканото изслушване на министър Демерджиев от левицата.

В ефира на БНТ той обясни, че основният ангажимент на служебния кабинет е да проведе честни избори, без купен вот и да осигури в прехода между две редовни правителства – спокойствие на гражданите. „През тези няколко месеца реформите, които се провеждат, служителите са демотивирани – за всичко някой носи отговорност. Политическата отговорност се носи от политическия представител, в случая министъра на вътрешните работи“, посочи той като аргументи и продължи: „Ние подадохме безброй сигнали за купуването на гласове – няма такива отговори. Хората знаят на терен кои са купувачите, но полицията казва, че не знаят и нямат данни. Докато така се работи, такива ще бъдат резултатите и за мен е малко нагло поведението на министъра, когато казва “На мен никой не може да ми иска оставката“. Имаше един друг такъв министър на вътрешните работи“, припомни социалистът и допълни, че сме парламентарна република и дори служебните министри подлежат на контрол от парламент.

„Много им е удобно на служебния кабинет да работят без правителство, без контрол. Как да направим правителство, когато вече повече от месец президентът не връчва мандати? Когато третият мандат беше при нас ни обвиняваха, че правим голямо забавяне и държим властта, а сега вече 40 дни мандатът не се връчва“, коментира Свиленски и допълни, че никоя партия не е заявила, че иска такова забавяне.
В предаването “Денят започва“ социалистът коментира разговорите, които провеждат от ГЕРБ: „Аз се надявам да намерят възможност да направят правителство, но ние ясно сме заявили, че мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ няма да подкрепим. Не бихме участвали в правителство, което ще подкрепи онзи 12-годишен модел, който доведе държавата до това положение за две години да правим пет избора, да имаме една разградена държава, разградена администрация“, категоричен е той.
По думите на Свиленски съставянето на кабинет е едната част от ежедневието, другата част е бъдещето на България и бюджетът. „Ние вече водим разговор по политики, вчера го започнахме с “Продължаваме промяната“. Затова поканихме всички и провеждаме тези срещи – да намерим минимален консенсус, който може да имаме за Бюджет 2023 г.“, обясни социалистът и уточни, че ако се стигне до трети мандат, който да отиде при БСП, левицата ще има база, върху която да стъпят и да водят преговори.

„Засега виждаме на 95% покриване на предложенията на програмите в социалната част с “Продължаваме промяната“. Днес имаме среща с ГЕРБ – ако те са съгласни да повишим минималната работна заплата на 850 лв., да се дават за първо дете 500 лв., за второ 1000 лв., да бъдат безплатни лекарствата за деца до 14 г. и учебниците до 12 клас, да преизчислим пенсиите – ние ще имаме отговорността да кажем, че можем да поемем мандат и отговорност за съставяне на правителство“, каза още той. И допълни, че българското общество ще даде своята оценка, както е направило с “Има такъв народ“ – от първа политическа сила, сега не са в парламента.

Според депутата от БСП не е основание служебният кабинет да не внесе нов бюджет, защото може да се получи наддаване. „При сегашния бюджет ги няма 70% от подкрепата за бизнеса, за икономиката, за българските граждани. Това, което предлага служебният кабинет, не ни върши работа. Ако не бъде внесен бюджет на държавата, от 1 януари ще има стрес в системата, хората ще излязат на улиците – чуваме превозвачите, лекари, учители, представете си този бюджет през януари с 18% инфлация“, предупреди Свиленски и припомни, че само преди половин година държавата имаше работещо правителство, с добри икономически резултати. „Само преди 6 месеца България имаше правителство и никой не разбра в тази държава защо беше свалено. И сега този уж много лош и пренатегнат бюджет, но той е изпълнен. Тоест имаше работещо правителство, беше свалено заради амбициите на една партия да получи някакви милиарди за неизпълнени строителни работи и сега цялата държава се питаме защо така стана“, каза още той.

Във връзка с решението за доставки на неруско ядрено гориво на АЕЦ „Козлодуй“ Свиленски заяви: „Тези въпроси трябва да се вземат информирано, когато имаме анализите. В Агенцията за ядрено регулиране не са на мнението, че това решение е правилно. Ние искахме да дойде ръководството, за да разяснят. Нека дойдат експертите и да кажат това възможно ли е, безопасно ли е и колко струва“, заключи той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ