Бежанци от Украйна на протест в Слънчев бряг. Пишат писма до МС, щели да алармират и ЕС за парите

бежанци

Бежанци от Украйна излизат отново на протест в Слънчев бряг. Пред бТВ Альона, която е бесарабска българка от Одеса, сподели, че тя и децата й обичат България, както и връстниците им, избягали от войната. Тя призова служебното правителство да продължи програмата за подпомагане на украинските бежанци у нас и да остави семействата в хотелите, тъй като децата вече ходят в български училища.

„България е много хубава страна. Децата дойдоха с летни дрехи, но добрите хора им помогнаха. Моля българското правителство да ни остави тук, защото децата вече са свикнали. Те много обичат България“, заяви бесарабската българка, която е майка на три прекрасни деца.

„Искаме да се обърнем към парламента и към българското правителство да не прекъсва интеграцията на нашите украински семейства, които са тук – в Слънчев бряг, в Свети Влас. Общо сме около 3800 души. Много от децата вече ходят в български училища и детски градини. За тях е много трудно да загубят отново дома си и да се интегрират отново“, каза пък украинската Екатерина Шубина.

„Пет дни остават до крайния срок, в който украинските бежанци трябва да напуснат хотелите и да бъдат преместени в държавни бази. Расте напрежението сред тях. В няколко курорта по Черноморието и в Банско е обявен протест за защита на правата на украинците в България“, уточни водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев.

Искаме хората да останат при нас и предложихме това на правителството, защото ако ги преместят в държавни бази, това пак няма да е безплатно, каза пък хотелиерът от Слънчев бряг Тамара Анастасова.

Тя сподели, че с колегите й са съгласни за същите пари да продължат да работят по програмата.

Хората са изпратили вече над 20 писма в Министерския съвет. Те молят да бъдат оставени в хотелските бази, където са настанени, докато не бъде изготвен план за реална интеграция, поясни кореспондентът Лора Стаматис.

„В противен случай казват, че ще алармират Евросъюза с настояване да прекрати или да намали финансирането на България по програмите за подпомагане на европейските бежанци и тези средства да бъдат пренасочени към други държави, които са създали по-стабилни условия за бягащите от войната“, каза още тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ