Нинова бие аларма: През оградата на границата може да се минава със стълба и да се реже с ножица

корнелия нинова

„Трябва да има драконовски закон за хората, които прекарват нелегални мигранти през границата“, каза на брифинг в Народното събрание лидерът на парламентарната група „БСП за България“. Тя определи днескашното изслушване на служебния министър на вътрешните работи като безплодно.

„По наше искане днес беше направено изслушване на служебния министър на вътрешните работи във връзка с трагедията, която стана на българо-турската граница. Абсолютно безплодно изслушване, без конкретни решения и с прехвърляне на отговорности. Дано това да не доведе до следващия, пореден, нещастен случай“, заяви Нинова.

Нинова припомни за сигнал, пуснат до прокуратурата през 2017 година от парламентарната група на БСП, във връзка с корупция по строежа на българо-турската граница.

„През 2017 година от БСП подадохме сигнал до главния прокурор, тогава господин Цацаров, и до председателя на ДАНС, тогава Димитър Георгиев. По това време управлява ГЕРБ и господин Борисов, който днес се опита да се направи на герой във връзка с изграждането на оградата и да хвърли отговорността на други. След този наш сигнал от 2017 година нямаме конкретна информация какво се е случило. През 2020 година питахме господин Гешев как се движи това дело и получихме отговор, че е образувано досъдебно производство, разследването към настоящия момент не е приключило“, коментира Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че от партията са изпратили писмо до главния прокурор, в което настояват да получат яснота за това какво се случва с разследването по сигнала, пише „Фокус“.

„За нас трябва да се свършат конкретни неща. Те са наистина драконовски закон за хората, които са трафиканти, помагачи на трафиканти, и ние внесохме тези предложения миналата седмица. Второто е да има контрол върху изпълнението на този закон, тоест възмездие и справедливост. Вие виждате и кадри, че през тази ограда може да се минава със стълба, може да се реже с ножица. Това не е ограда. Милиони потънаха там, ние твърдим – в корупционна схема. Господин Гешев, ако обичате, прокуратурата след 5 години да ни каже някой ще понесе ли отговорност за тази корупционна схема, а господин Борисов да си помисли също по въпроса, вместо днес да се прави на герой, построил едва ли не „Китайската стена“, каза Нинова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ