Киро и Асен смело крачат към затвора! Нови разкрития за аферите им! Вече има и трети с тях в кюпа

7 Dni Bulgaria11.11.2022
кирил петков асен василев

„Техните сметки докараха страната до това положение и явно не разбират сметките на борсите“. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по повод различните пресмятания на цените на природен газ от „Продължаме промяната“ и правителството на Кирил Петков.

Христов заяви, че документите за скъпия газ са подписвани от „Булгаргаз“, но има инструкции от министерството да бъде спряно синьото гориво, което получавахме от „Газпром“, като според него отговорността за положението вероятно е била обща. „Сега виждам, че от ПП застават зад действията на Александър Николов“, уточни енергийният министър.

Той допълни, че е имало инструкции от ресорното министерство към „Булгаргаз“ да не приема новите схеми за плащане, с което реално предизвикват спирането на газ. Христов уточни, че всички останали европейски държави са продължали и продължават да плащат по тази схема, а България може би е единствената, която го е направила.  Той е на мнение, че всяка възможност да получим евтин газ е добре за страната ни. Идеята на служебното правителство е била да получим договореното количество газ от „Газпром“, но отношенията с Русия вече са били на ниво без диалог.

„Действията на техния кабинет доведе до тотална криза, пълен хаос, интерконектора с Гърция беше тотално изоставен. Къде им е договора за слотове при положение, че са подписали с „Шиниър“ май месец, но никой не е резервирал слотове и те очакваха аз да го направя за две седмици“, допълни още Христов.

Той е на мнение, че основната вина носи министерството на енергетиката и министъра трябва да понесе своята отговорност.

Относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че иска оставката му за изнесената информация в пленарна зала Христов заяви, че това е ирония: Говорих за действията на Булгаргаз, а Александър Николов беше министър. Това, че Борисов вижда тази атака срещу партия е негово виждане, живеем в свободна държава. Аз изнесох цялата информация, която депутатите имат право да получат. В момента вървят проверки от различни институции, прокуратура, ДАНС и други, мисля че са около 4-5, които вървят паралелно“.

Той допълни, че влизайки в министерство и заварил хаос, което е довело до високата инфлация. Именно затова едно от първите неща е било да сменят ръководството на „Булгаргаз“.

„Нашата цел не беше да анализираме дали действията са правилни или не. Всичко разбраха, че това е ирония на Бойко Борисов. Няма да си подам оставката защото само за няколко месеца постигнахме страхотни резултати. Ние сме експертен кабинет, не политически. В сектор енергетика постигнахме резултати и това се вижда“, каза още Христов.

Министърът заяви още, че интерконектора с Гърция е бил напълно изоставен от правителството на Кирил Петков и е можело още година да не бъде довършен. Благодарение на регионалния министър Иван Шишков, който е изнесъл цялата документация и президента Радев, интерконектора е бил завършен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ