ДПС сензационно за обидените хлапета Киро и Асен: Подкрепяме, че вече си играят с ГЕРБ?

7 Dni Bulgaria13.11.2022
payimage-519638

През седмицата Бойко Борисов заяви, че този парламент работи добре и че ще бъде жалко, ако не се състави правителство. ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ седнаха на една маса, за да говорят за приоритетите и нуждите на българските граждани.

Искрено се надявам, че ледовете се пропукват, защото това е в интерес на страната. Това заяви пред БНР Халил Летифов, който е заместник-председател на ДПС и на парламентарната група на партията.

Проучване на Галъп сочи, че 56% от българските граждани очакват да бъде съставено правителство, а при нови избори не би се променило съотношението на силите в Народното събрание.

През последните 20 години се управлява коалиционно. Абсолютно мнозинство на една политическа сила не е имало. Гледайки тези данни, ние сме длъжни да преглътнем егото си и тясно партийния интерес, който взима връх в разговорите до момента.

Трябва да достигнем до няколко общи за страната ни приоритета, свързани с решаването на основните кризи – енергийната, социалната и политическата. Липсата на диалог говори за политически недостойно поведение и немощПолитическата криза води до недоверие в инвеститорите и българските граждани“, заяви Летифов.

Ако манталитета на обидени хлапета бъде преодолян, това трябва да се оцени като гигантска крачка, смята той.

„Това ще означава, че отстъпва демагогията от политическото пространство“

Експертният подход е задължителен, защото в тези времена на криза се изисква повече отговорни решения и политически риск, убеден е заместник-председателят на ДПС.

„Решенията, които трябва да се вземат не са лесни. Не виждаме проблем и политици да заемат министерските постове, но по-важен е подхода към справяне с кризата. Експериментите в политиката имат много висока ценаНие я плащаме, вероятно ще я плащат също нашите деца и внуци. Има нужда от предвидимост, сигурност и експертиза. Опитът е задължителен“.

Все още чувам изборната риторика около предложенията за изготвяне на бюджет, заяви Летифов.

„Съгласни сме, че е необходим социален пакет, особено за хората в най-тежко положение. Помощта за бизнеса също е залегнала в сегашния. Призивът на президента да се разберат политическите партии и тогава да се внесе бюджет, крие рискМоже в него да залегнат предложения, направени на базата на изборна риторика и след това да се размие ангажимента за носене на отговорност. Трябва да се намерят социалните мерки в рамките на възможното“.

ПП са по-щедри и от БСП в някои предложения за бюджет, смята той.

Наддаването няма да спре, ако няма яснота кой носи отговорност. В последните няколко бюджета имахме активно участие. Мантрата, че ДПС е нежелан партньор се повтаря от едни и същи кръг, за да бъде овластена една определена група по наследство“.

Ако президентът прецени и ни даде третия мандат, ще направим всичко възможно за съставяне на правителство, заяви Летифов.

„Ако продължи чертаенето на червени линии, няма как да се реши политическата криза. Ние никога не сме настоявали да ни бъде даден третия мандат. Винаги сме казвали, че ще участваме в разговори и с първия, и с втория, и с третия“.

ДПС оглави спорната Комисията за децата, младежта и спорта.

„Длъжни сме да вършим това, за което сме избрани. Не разбирам това, което се случи и създаването на буря в чаша вода. Не е нужно да си председател на комисия, за да подадеш сигнал и да сезираш компетентните органи, ако има съмнение за корупция“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ