Нещо ужасно се случва в партията на Атанас Атанасов! Това е началото на края на генерал Гном

payimage-512794 (1)

„Демократи за силна България“ (ДСБ) се разделя с редица кадри. Партията, оглавена от ген. Атанас Атанасов, изключи районен председател, а други петима напуснаха.

Първа бе изключена Елена Спасова – председател на ДСБ в столичния район „Лозенец“. Във фейсбук тя съобщи, че е била изключена от партията на символичната дата 10 ноември заради уронване на престижа на ДСБ. По думите ѝ причината била „инакомислието ѝ“.

Във публикацията си Спасова иронично добавя, че „именно заради т. нар. „уронване“ моят район неизменно е бил с най-добри резултати за партията в цялата страна“. След Спасова партията напусна и Цецка Бачкова. Бившият зам.-председател на ДСБ и претендент за лидерското място през февруари вчера обяви, че напуска.

„Днес взех трудното решение да не бъда повече безмълвен съучастник в превръщането на ДСБ в маргинализиран придатък и удобна патерица на по-амбициозни политически сили, за жалост дори неотговарящи на идеологията и принципите, зад които аз твърдо още стоя“, написа тя във фейсбук.

След Бачкова и Спасова партията напуснаха още Жени Шиер, Иван Димитров – бивш ръководител на вътрешния арбитраж и Емил Димитров.

Шефът на вътрешния арбитраж Иван Димитров заяви пред „Сега“, че изключването е заради течащи отдавна несъвместими прояви с партийните принципи и с устава. Конкретно като провинение той посочи нейни изказвания срещу Украйна. Била против позициите на ДСБ по въпроса.

Всичко това било видно от постовете й в социалните мрежи. Вероятно поради този изваден мотив срещу нея Спасова припомни вчера във „Фейсбук“ стар свой пост. В него осъжда нападението на Русия.

„Дълбоко осъждам всяка агресия към чужд народ и чужда държава. Цивилизованият свят не биваше да допуска това, но го допусна. Допусна го поради слабо лидерство, недалновидна политика и подценяване на противника“, пише на 26 февруари Спасова.

Успоредно Димитров не скри, че тя е имала противоречия с партийното ръководство. Постове пишела и срещу него. А според устава, публични нападки срещу ръководството били равносилни на нападки срещу цялата партия и нейната политика.

Димитров каза още, че решението за изключване било доста тежко, но подкрепено в крайна сметка от тримата членове на арбитражната комисия. Няколко пъти опитал да говори със Спасова – напразно. Той каза още, че всяка партия, и особено ДСБ, живее с критични мнения, но мястото им било на вътрешните форуми.

Напускането на Цецка Бачкова е сериозен удар за ДСБ

Тя е бивш депутат от „Демократична България“ и през февруари т.г. атакува лидерския пост в партията си на свиканото тогава Национално събрание на дясната формация. Тогава Бачкова беше победена от Атанасов, макар и неособено убедително, а самият форум премина с тежки скандали и разправии между партийците, някои от които станаха достояние на публиката, благодарение на изтекли видеозаписи.

Макар и претърпели огромен електорален срив на последните избори, десните партии държат да запазят досегашните си лидери. Първо Христо Иванов спечели отново председателския пост на „Да, България”. В поста си във Фейсбук, с който обяви напускането си, Бачкова посочва, че е изгубила вярата си, че ДСБ е нейната партия.

„Не искам и не мога повече да бъда параван на подмяната и да крия тревогата си, че сме се отклонили от големите си цели и правилния път“, казва тя. По думите й, дясната формация се е превърнала в „маргинализиран придатък и удобна патерица на по-амбициозни политически сили, за жалост дори неотговарящи на идеологията и принципите, зад които аз твърдо още стоя“.

Бачкова не конкретизира за кого говори, но сред бившите й съпартийци отдавна цари недоволство от водещата роля, която заема „ДаБГ“ в общата им коалиция „Демократична България“.

Други членове на партията също са напуснали. Сред тях е Жени Шиер, също от ДСБ – София. „В процес е чистка на неудобните членове и изключването започна“, написа тя в мрежите. По този повод Иван Димитров пък каза, че други хора не са изключвани.

Събитията в ДСБ повлякоха отрицателни реакции извън партийните среди.

„Лош знак са изключванията от ДСБ, много лош. Не се бъркам в партийни работи, но остава лош привкус. Така правят в БСП, така правят в ДПС за да укрепят лидера или група около него. Но в демократична партия да не можеш да устоиш на различното мнение е много лош знак.  Най-вече на задрямалия съветски човек. Сигурен съм че имат основания, но липсата на публичност говори, че основанията не са за пред публика, което пак връща темата към „съветския“ човек“, коментира в мрежите общественикът Илиян Василев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ