Изчезна министърът на Киро, забъркал скандала с тецовете и нагазил в сделка за 1,5 милиарда!

7 Dni Bulgaria17.11.2022
кирил петков борислав сандов

Още в началото на януари, само дни след съставянето на кабинета Петков, министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климата Борислав Сандов поиска затваряне на въглищните централи, пише ekonovini.bg.

Той започна масирана медийна атака срещу ТЕЦ, заявявайки, че до 2025г., по икономически причини, те сами ще спрат производството на електроенергия, заради въглеродните квоти. В поредица от интервюта пред български медии тогава Сандов заяви, че „затварянето на въглищните централи в Маришкият басейн е закъсняло“.

Както от Еко Новини многократно са алармирали, до самия край на предсрочно прекратения мандат на кабинета Петков, Сандов работеше активно за ликвидация на всички топлоелектрически централи в България, включително Бобов дол, Русе, Варна и още редица други.

„В краткосрочен план някои от ангажиментите изглеждат много трудни за изпълнение с оглед на цялата икономическа несигурност, високите цени в момента. Трябва да се говори и за това, дали всички ангажименти са изглеждали смислени преди продължават да бъдат такива“, коментира пред БНТ още през септември вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

От думите на Пеканов още тогава стана ясно, че редовният кабинет, без да даде гласност, е поел тежки ангажимент пред Европейската комисия за ликвидиране на този важен за националната сигурност отрасъл, в който работят над 50 000 човека. Освен това затварянето на ТЕЦ ще доведе и до унищожаване на цялата минно-добивна индустрия.

Всичко това се случва защото Борислав Сандов прокарваше интересите на енергийното лоби,  свързани със Зелената сделка и изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Мащабните проекти по Плана за възстановяване като огромната, и непозната за света, батерия за съхранение на електроенергия щеше да се финансира с 1.5 млрд. евро.

Тези пари биха влезли в изключително тесен кръг компании, които от години са лидери на пазара в строителното и експлоатацията на ВЕИ.

Именно този кръг наложи зеления НПО активист Сандов за министър на околната среда и водите.

И той подобаващо се отблагодари.

В последните дни, в следствие на разразилия се скандал около въглищните централи, всички политически партии отричат, че са настоявали за затварянето им.

Друго прави впечатление обаче – от Борислав Сандов няма и дума. Обикновено словоохотливият Сандов, който е чест гост в националните телевизии, се е снишил.

Странно е, че той, който е главният виновник, не се споменава, нито от политиците, нито от медиите.

Коментари по темата липсват и от винаги активните еколози от „Зелено движение“, партията,  която е част от „Демократична България“, както и на зелените активисти от приближените им кръгове.

Накрая ще се окаже, че тихомълком, без да поеме отговорност, Борислав Сандов ще е главният виновник за негативните последици върху бизнеса и шоковото нарастване на цените на електроенергия за бита, които ще произлязат от решението да намалим въглеродните емисии на ТЕЦ до 40% от тези през 2019г., която е една от години, в които те са били най-ниски.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ