Пореден любим артист съсипа министър Минеков: Некомпетентен циник, обграден от агенти

7 Dni Bulgaria17.11.2022
Велислав Минеков 4

И Христо Мутафчиев се включи в морфичния резонанс около Народния театър, без да споменава едно от главните действащи лица в него – режисьора Александър Морфов. Председателят на Съюза на българските артисти насочи гнева си към министъра на културата Велислав Минеков, най-вече заради коментара му за заплатите в първата трупа, вдигнати от новия директор Васил Василев. По думите на Мутафчиев, не Минеков, а неговата заместничка Борислава Танева има заслуги за приемането на постановление за допълнителни пари за сценичните изкуства.

„След дълги месеци на преговори от страна на Съюза на артистите с два поредни екипа на Министерството на културата и Министерството на финансите, след непрестанно настояване и убеждаване за необходимостта от бързи и адекватни действия, най-накрая беше прието със задна дата Постановлението на Министерския съвет за допълнителната компонента, която ще осигури заплатите на работещите в сценичните изкуства до края на годината. Тук искам да благодаря на екипа на Дирекция СИХО и заместник-министъра на културата проф. Борислава Танева за проявеното разбиране и за постигнатия резултат“, коментира във Фейсбук Мутафчиев.

Актьорът упреква служебния министър, че не успява да намери начин и работещи механизми срещу ниското заплащане на артистите, а спекулира с увеличените заплати в Народния театър. Това поведение Мутафчиев определя като „цинично и некомпетентно“:

„Добре, но това не може да отклони критиката ми към изказванията на министъра на културата и безпочвените му коментари по отношение на заплатите в Народния театър! Намирам за изключително цинично и некомпетентно да се спекулира с такава информация, да се противопоставят едни театри и трупи срещу други, особено когато вече втори мандат не успяваш да намериш начин да предложиш работещи механизми, съобразени с всички заинтересовани страни, така че творците в страната да не мизерстват, а да започнат да получават достойно възнаграждение, съответно на това, което е постигнато в Народния театър“.

Христо Мутафчиев намира за неуместен и коментара на министър Минеков за „назначенията“ в Народния, визирайки скандала около бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева, чието присъствие като пиар в театъра предизвика протеста на главния режисьор на трупата Александър Морфов и призив „изчезвай“ върху вратата на кабинета ѝ.

„Не мисля, че е много уместно да коментирате назначенията в Народния театър, при наличието на хора с доказано агентурно минало в собствения Ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се извършват около Вас, при всички реваншистки чистки и проверки, които инициирате по театрите, тормозейки колегите. По начало реваншизмът е лош приятел и съветник!“, казва Мутафчиев, цитиран от „Площад Славейков“.

Председателят на САБ заявява, че очаква от служебния министър на културата да насочи усилията си към формирането на държавния бюджет за 2023 г.: „Очакваме от Вас да преизчислите и да заявите достатъчно средства за културния сектор, за да може да се осигури по-висок стандарт, с който най-накрая всички ние да направим опит да актуализираме тази система на финансиране, да заложим още по-високи стимули за качество, да заложим най-накрая адекватно заплащане за работещите! И да, това отдавна трябваше да бъде свършено! Много преди Вас! И за съжаление – не, не очаквам да се справите!“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ