Какво намеква ДПС за Киро и Лена: Ходиха до Америка, обещаха евтин азерски газ, ама…

7 Dni Bulgaria17.11.2022
лена бориславова кирил петков

В последните дни министърът на енергетиката е постоянно или в Комисията по енергетика в НС, или в пленарната зала. Защото се опитваме да разберем състоянието на енергетиката. Това каза зам.-председателят на ресорната комисия в НС Рамадан Аталай, задавайки въпрос на Росен Христов за неустойките, които трябва да плати гръцката фирма изпълнител на интерконектора „Авакс”.

Моята загриженост е оттук поне накрая да излезете с едно послание към обществото, че зимата няма да е толкова студена, че са осигурени доставките на газ за зимата и през 2023 г., обърна се към Росен Христов Аталай.

Той припомни, че след като Лена Бориславова и Асен Василев бяха на посещение в Америка, ни обещаха, че ще ни докарат много евтин газ. Разбрахме от вас, че газът, който е дошъл, не е евтин, каза Аталай.

Но другият въпрос, който ме интересува, след като се разбра, че с 200 милиона повече е платила българската общественост за доставките на газ, е свързан с неустойките, подчерта Рамадан Аталай.

Преди интерконекторът да беше влязъл в експлоатация имаше изявления на Асен Василев, че ако това не стане на 1 октомври, има неустойки. Запознати ли сте, колко са неустойките и дали сте ги предявили към строителя на интерконектора, попита народният представител от ДПС. И допълни: „Защото по едни сметки според мен те са около 20-ина милиона.”.

Договорът със строителя на интерконектора – гръцката компания „Авакс”, още не е приключил. Продължават строителните работи по т.нар. фаза 2 и 3 – обеми, които бяха изведени от основния, за да може интерконекторът да бъде пуснат на 1 октомври, съобщи Росен Христов.

По договор има неустойки във връзка със закъснението, максимумът на които отдавна вече е достигнат, информира още министърът на енергетиката.

Подготвяме юридическо становище по какъв начин да бъдат изискани и взети. Проверяваме също юридическа основа дали имаме право да предявим допълнителни претенции за допълнителни щети, каза Христов.

Компания „Авакс” е информирала енергийното министерство, че има претенции към оператора на интерконектора. Съответно подготвяме и защита на решенията на оператора да не приема тези искове, каза министърът.

В най-подходящия от юридическа гледна точка момент предвиждаме да предявим претенции в пълен размер, увери той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ