Грандиозен скандал! Вигенин скочи на ДеБъ: Всеки да си знае мястото! Кои сте вие, че поставяте условия!?

вигенин

Всеки да си знае мястото – така зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин се обърна към Демократична България. И добави, че „на който не му изнася“, имало още партии в парламента.

За разлика от ДБ, ние никога не сме били в управление с ГЕРБ, продължи той в ефира на БТВ, визирайки явно историята на изчезналия Реформаторски блок.

„Кои са те, че да ни поставят условия“, попита Вигенин, като изтъкна, че „Демократична България“ е по-малка формация от БСП и че по няколко ключови външнополитически теми ДБ гласувала заедно с ГЕРБ.

„Не знам защо ДБ са си присвоили правото да дават оценки на останалите политически партии от позицията на шеста политическа сила“, заяви Вигенин.

Вигенин посочи, че според него нямало нужда промените в Изборния кодекс за хартиената бюлетина да минават на ниво „комисия“ на второ четене в едно заседание.

Ние сме „за“ връщане на хартиената бюлетина паралелно с машинния вот, но да има гаранции за честност, посочи той. Какви са те – без тъмна стаичка, а с паравани, за да не може да се снимат бюлетини тайно, както и видеонаблюдение.

Честността на изборите не се гарантира от Обществения съвет към ЦИК, а от наблюдателите на партиите в секционните избирателни комисии (СИК). Колегите от ДБ да се концентрират върху това да имат достатъчно компетентни членове в СИК, наблюдатели, посъветва Вигенин.

„Всички останали 26 страни-членки на ЕС са немодерни, недемократични, тъй като не гласуват електронно“, каза още Вигенин, без да обръща внимание на естонския опит. „Не сме против машинния вот, а сме „за“ правото на избор“, добави той. И отрече, че БСП не искали хартия, защото с нея имат по-силни резултати.

„Хората, на които се плаща, и вече започнаха да гласуват срещу заплащане и с машините. Тоест купуването на гласове не е въпрос на начина на гласуване“, каза още в предаването „Тази сутрин“ депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин по повод промените в Изборния кодекс.

Левицата отдавна настоява за отказ от изцяло машинно гласуване и връщане на хартиената бюлетина. По този въпрос БСП гласува заедно с ГЕРБ и ДПС.

„Купуването на гласове може да се реши чрез една много по- активна работа на Министерството на вътрешните работи, когато се ограничат дилърите на гласове“, допълни Вигенин.

Относно ограниченията за разкриване на секции в чужбина и закриването на район „Чужбина“ социалистът каза: „Има напълно демократични страни в Европейския съюз, които изобщо не правят гласуване в чужбина. Ако някой иска да гласуват, трябва да се върне и да гласува в държавата“.

На обвиненията и улитиматумите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, че БСП са станали част от статуквото Вигенин напомни, че никога не са управлявали заедно с ГЕРБ за разлика от ДБ.

„Не зная защо „Демократична България“ са си присвоили правото да дават оценки на другите политически формации. И от позицията на шеста политическа сила защо дава съвети на БСП каква партия да бъде. Всеки да си знае мястото“, заяви още Вигенин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ