Назрява страшен скандал! Хотелиери спряха храната на украинските бежанци: Плащайте!

бежанци

Хотелиери по Южното Черноморие спряха изхранването на украинските бежанци настанени в базите им, предава lupa.bg.

Причината е, че в новите условия за удължаването на Програмата за оказването на хуманитарна помощ на хората от Украйна със статут на временна закрила не са предвидени средства за храна.

Сумата за издръжката на украинските бежанци от 15 лв. на ден не е променена, но в постановлението на МС е записано, че това са средствата за нощувки, без предвидени пари за храна.

Хотелиерите са поискали от украинските граждани да плащат по 5 лева на ден за изхранването си, но повечето от тях нямат тази възможност, обяснява собственикът на хотел в Приморско Михаил Зегов.

„На 15-и, 16-ти и 17-ти предоставихме храна със собствени средства на бежанците, но от днеска спираме изхранването поради факта, че и ние нямаме вече средства, като хотел, да заплащаме тяхното изхранване. Молбата ми е колкото се може по-бързо да се вземе някакво решение и просто да се каже на тези хора какво да очакват. При нас ситуацията е, направо ви казвам, драматична – никой нищо не казва, звънят на горещата линия за украинските бежанци, а оттам също им казват, че нямат никаква информация. Това, което е записано в постановлението е „15 лв. само за нощувка“. Не знам какво да правя! Наистина не съм очаквал, че ще бъде такава ситуацията“.

В държавните бази обаче изхранването на украинските бежанци продължава.

Хотелиери питат кой плаща там за предоставянето на храна.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ