Хората в потрес от гласа на Радев: Що да вдигаме пенсии, като след 3 месеца ще сме още по-бедни

7 Dni Bulgaria20.11.2022
антон кутев

„Сагата с хартиената бюлетина е ненужна, но щом са решили депутатите, нека да си я развиват. Проблемите на хората са съвсем различни. … Никоя от партиите няма да си качи резултата и да събере повече доверие от това, че бюлетината няма да е едната, а ще е другата. В политиката едно от базовите неща е доверието, а изборите са инструментариум. Когато за теб стане важен инструментариумът, това означава, че си загубил всякаква политическа ориентация, означава, че виртуалният свят на твоите интереси е станал по-важен от реалния свят на хората“.  Това заяви пред БНР говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Той подчерта, че служебното правителство ще гарантира честността на изборите, ако се наложи дори и с пръстов отпечатък и лицево разпознаване.

„Нещата се променят бавно и трудно, с работа във вярната посока, но Изборният кодекс не е тази посока“, подчерта още Кутев и коментира, че партиите вероятно се готвят за нови избори и затова така подреждат приоритетите си.

„Това не е сблъсък само между България и Европейската комисия, този сблъсък върви и вътре в Европа. Едните хора, които ще останат без работа, са прави. Другите, които казват, че искат да дишат чист въздух и децата им да са здрави, също са прави. Това са две силни мотивации и правилното, което трябва да направи държавата, е да защити и двата възможни варианта. Този разговор касае и Плана за възстановяване“, с тези думи  Антон Кутев коментира т.нар. закриване на въглищните централи.

Според Кутев служебното правителство е успяло за три месеца „да подпомогне излизането на страната от поне три кризи“ и посочи проблемите в енергетиката, инфлацията и обедняването на хората заради високите цени.

По думите на говорителя на служебното правителство в момента не е на дневен ред разговор за промяна на конституционния модел на управление на страната към президентска република:

„Това е и опасно, защото, ако в тази раздробена ситуация в парламента, вземе, че се събере някакво конституционно мнозинство, то това ще е толкова популистко, че ще доведе до сериозни проблеми изобщо в развитието на страната. В този момент не само не може, а и не трябва да се говори за промени в Конституцията“.

Президентът може да бъде гарант за изход от кризата и за това не му трябва промяна в Конституцията, за да изпълнява тази си функция, изтъкна още Антон Кутев и добави, че високият рейтинг на служебното правителство е заради това, че излъчва стабилност.

„Бюджетът е въпрос на редовно правителство, защото в него има политика, има идеология – ляво и дясно. Бюджетната процедура изисква работещо редовно правителство и парламент с мнозинство, за да решат кои от всички недостигащи пера ще развием. … Ако вдигането на пенсиите сега доведе до силна инфлация след три месеца, от която пенсионерите ще излязат по-бедни, има ли смисъл да ги вдигаме?“, каза Кутев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ