Професор сензационно по BG on Air: Машините откраднаха 15 мандата от БСП

7 Dni Bulgaria20.11.2022
Корнелия Нинова 1
Корнелия Нинова

„На три последователни избора миналата година, когато се въведе изцяло машинното гласуване – избирателите спаднаха с 600 хиляди души. Април месец 21-ва, когато беше смесено гласуването – във всяка секция имаше и машина, и хартия. Запомнете тези числа: 73 на 27 – 73 процента от българите влизайки в секциите избират хартията. Защо в Европа няма машинно гласуване? Хората имаха машинно гласуване и го изхвърлиха на 100%, защото не му вярват.“ Това каза пред BG on Air експертът по избори проф. Михаил Константинов.

Той обясни, че системата в САЩ е съвсем различна от нашата и там има 5-6 вида машини. „В Европа машинно гласуване няма – 99.03% от европейците гласуват с хартия. „Машината отблъсна между 500 и 600 хиляди българи. В нашият Наказателен кодекс има член за до 3 години наказание, ако възпрепятствате някой от гласуване. А, когато на половин милион им вземете правото на глас? Това е огромно политическо престъпление срещу правата на гражданите. Технологията на машините изключително проста и тотално незащитена“, добави експертът.

Според него това, от което „Продължаваме промяната“ имат полза са именно онези 500 хиляди гласа по-малко за техните опоненти. Проф. Константинов посочи, че в момента битката е за тези 50 депутата, които някои губят заради липсата на възможност за гласуване с хартиена бюлетина. „От тези 50 депутата, които отидоха при прогресивните сили, а ги загубиха традиционните сили – 15 са на БСП. Те сега имат 25, а иначе щяха да имат 40. Много хора се отвратиха и не вярват в технологията на машините“, категоричен бе той и добави, че смесеният състав на избирателните комисии е гаранция срещу измамите на изборите.

Експертът по избори коментира, че мъртва душа означава име, зад което не стои човек в дадената избирателна секция. „Избирателите в България са 6.6 млн. души. В България има 5.2 млн. Другите 1.4 млн. са в чужбина и от тях гласуват около 220 хиляди“, посочи той.

„В 48-ото НС има шанс за кабинет само с третия мандат. В първи мандат ПП разваля купона на ГЕРБ, с втори мандат ГЕРБ им разваля купона.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ