Екшън в президенството: Радев закопа ДеБъ с военни факти и въпрос: Вие путинофили ли сте?!

payimage-560356

В парламентарната република политическите сили са призвани да излъчат мнозинство. Както знаем, тук няма малки и големи партии, няма малки и големи политически сили, защото отговорността е обща. Това заяви президентът Румен Радев на старта на консултациите в президентството с Демократична България. 

„На последните избори гражданите не гласуваха доверие на една политическа сила, която да управлява. Парламентът е фрагментиран и това прави излъчването на мнозинство труден, но не невъзможен процес. Пред парламента стоят и много други важни задачи“, допълни той.

„Със загриженост ми се струва, че не това очакват гражданите. Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на важните проблеми, отива в друга посока. Посока на нарастване на конфронтацията и чертаене на нови разделителни линии. Как виждате шансовете за съставяне на правителство в този парламент? Около какви принципи може да се обедините? Какви мерки предлагате, така че страната да не се въвлече в пожара на войната. Аз, като военен, съм крайно критичен към призивите ви да се разоръжим в разгара на войната. На какви параметри почива тази ваша идея? Ще помоля за конкретни цифри“, обърна се Радев към Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ се съгласи, че съставянето на правителство ще бъде изключително трудно.

„Ясно е, че политическата система върви към раздробяване и причина от тук нататък винаги ще бъде диалога и търсенето на пълно сътрудничество, но е важно да не бъде безпринципно. На първо място за нас е съдебната реформа, после сигурността с оглед войната и на трето място е излизането от инфлационния риск“, посочи Иванов.

„Ние не сме сред мандатоносителите по Конституция. Имаме 20 депутата, но ще бъдем конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха лансирани, и не просто съдържанието им, а и арогантното поведение на някои политически сили, показват, че не са извлечени уроците. Това не е добър знак“, каза съпредседателят на ДБ.

„Ние не твърдим, че разполагаме с конкретни цифри за конкретни способности. Нашата цел беше изпълнителната власт да получи политическа подкрепа да вземе решение да покажем отговорност като член на съюзите, в които участваме и да помогнем на Украйна. Това решение трябваше да се вземе от изпълнителната власт. Ние смятаме, че решението, което беше взето, дава аргументи за това, когато България изглежда съюзник като равен на другите. Това не е конфликт, от който да вдигнем ръце и да кажем, че се оправят.

Това е предизвикателство пред нашата сигурност. Не можем да си заровим главата в пясъка и да казваме едва ли не украинците да се оправят и за нас е приемливо Путин да успее. Нека да е ясно, г-н президент, че ако Путин успее, той няма да възстанови справедлив и траен мир, защото това означава, че всеки със сила може да налага политика в нашия регион. Беше важно да дадем политически знак“, обясни Христо Иванов.

„Вие неведнъж сте казвали, че националната сигурност е важна. Солидарността е изключително важна. Тя е стожер на способностите на алианса да решава кризи. Най-важният ангажимент е да пазим нашата национална сигурност. Вие казвахте, че трябва веднага да дадем нашето въоръжение на Украйна и да вземем натовско, както вече го правили други държави. Как си представяте този процес и можете ли да посочите какво получиха тези държави“, попита държавният глава.

„Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, но няма проблем да проведем този диалог. Считаме, че тези процеси за логически свързани. Това са политически процеси и в тях тежат аргументите. Никога не сме казвали, че първо даваме и после получаваме. Воденето на преговори е процес, който парламентът не може да казва на изпълнителната власт как да ги прави. Ако подобно решение ще ни вкара във война, не трябваше ли да свикате консултативен съвет и да ни обясните рисковете от влизането във война“, опита се да обясни Иванов.

„Още февруари превантивно свиках консултативен съвет и 5 часа се убеждавахме тук, че трябва да се превъоръжи армията. Четири консултативни съвета съм направил Националната сигурност не търпи аматьорски интерпретации. Водил съм разговори на различни нива, включително с президента на Словакия. Словашките въоръжени сили нямат достъп до дадените им комплекси, те не са техни. Ако заявим такъв комплекс, трябва да направим един сложен комплекс, който ще отнеме минимум три години, за да пристигнат комплексите у нас. Въоръжените сили за изключително сложен организъм“, заяви му Радев.

„Ще цитирам колегата ви Иво Мирчев: „Нидерландия е готова да подари на България Ф-16, ако подарим МиГ-16 на Украйна. Правителството трябва да стартира този процес, ако мисли за модернизацията на армията, а не служи на Путин. Трудно ми е да си представя, че народен представител е родил това. Вие управлявахте почти 8 месеца и то в период на военна криза. Какво направи правителството ви за тази модернизация? Какво придвижи и направи“, попита той.

„Радвам се, че проекторешението беше обсъдено с Министерство на отбраната. Питате какво сме направили – това, което мога да кажа е, че беше недостатъчно. Изненадвам се от този разговор, защото сме съмишленици в това въоръжаването на армията ни да е приоритет“, каза Иванов.

Радев се обърна към Иванов, заявявайки, че не може да обвиняват служебното правителство и изброи няколко неща, които то е направило, за да подкрепи националната сигурност на страната ни. Той продължи да цитира Мирчев.

„Шом не сте направили нищо за армията в последните 8 месеца, това прави ли ви русофили и путинофили. Това рефлектира и върху армията“, сдъвка го Радев.

Ако знаехме, че ще коментираме фейсбук постове, щяхме да се подготвим. Когато казвам, че сме настоявали за трайно увеличение за пари за армията, е било защото наистина сме разбирали всички елементи, свързани с инвестицията в човешкия капитал. Що се отнася до путинофили, не смятам, че сме атакували ръководството на служебното правителство, напротив. Радвам се, че имаме добър диалог. Искали сме оставката на министъра на енергетиката, защото е неадекватен“, отговори съпредседателят на ДБ.

„Излишно е да се проявява тази свръх чувствителност. Що се отнася до това, че призивите за България да поддържа позиция на максимално слабо участие в усилията на нашите съюзи за адекватен отговор, още от 2014 година, това е обективно и обслужва интересите на Путин. Нашето правителство се е колебаело, заради сложната си конструкция. Нашата позиция е известна и е била ясна през цялото време. Путин има интерес от една разединена Европа, върху която да налага волята си“, допълни неадекватно той.

„Ако имате информация, че някое действие на България, може да ни вкара във война, трябваше спешно да свикате КСНС. Не разбирам колко продуктивен е този разговор. Това е закъсняло, но не с 8 месеца, а няколко години. Путиновата агресия е нещо, на което трябва да бъде даден отговор. Трябва да бъде еднозначно заклеймяване. Разкачни позиции не са в интерес на България. Квалификации мога да цитирам, включително как ни нарекохте „военнолюбци“. Политика се прави със страст и всеки може да прекали“, каза още Иванов.

„Към националната сигурност държа да се отнасяме отговорно и всякакви интерпретации и разсъждения не помагат категорично. За да стигнем до тук и да водим този разговор, много неща са се натрупали. Аз заклеймих войната и винаги е било така, но трябва да има ориентация. Вие заклеймихте моята позиция, че не подписах една декларация за присъединяване на Украйна към НАТО, но вие проследихте ли какво се случи с нея“, попита Радев.

„Не, но България трябва да е със своите съюзници. Войната не започна на 24 февруари, а 2014 година. Имаше анексия на Крим, която показваше накъде отива руската агресия“, каза Иванов.

„Крим е руски“ е една фраза, която тежи на българската политика. Мисля, че по принципните въпроси за инвестиране в отбрана и позицията в путинската агресия, можем да гледаме в една посока.

Анексацията на Крим е в нарушение на международното право. От къде излитат руските ракети? От Крим. Това е обективна реалност и ако не се приеме, ще се отслаби противодействието на Украйна. Считайте го от оперативна гледна точка. Декларацията беше категорично отхвърлена от ръководството на НАТО и казаха да не се занимаваме с тази тема, за да не въвличаме НАТО във война с Русия. Не го приемайте лично, но това е моя стилна работа в цялата ми кариера – да защитавам своите хора. Мен ме оставете, но когато се атакуват хората около мен, аз не мога да мълча“, заключи Радев.

Той припомни на Иванов, че е завършил две американски академии, а експертите на ДБ са завършили съветски академии.

„Вижте къде са работили вашите хора. Вредят ви в много отношения“, посъветва президентът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ