Христо Иванов изнагля: Малко ми е това, което предлага Бойко Борисов

Христо Иванов

Борисов, и всички ние призоваваме за диалог. Диалог върху реформата на изборния процес за една седмица обаче ми се струва несериозно. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод офертата на лидера на ГЕРБ да бъде отложено гледането на промените в Изборния кодекс на второ четене в парламента със седмица, а партиите да сформират комисия, на която да ги приемат. Той коментира темата след срещата на ДБ при президента в рамките на консултациите преди старта на рулетката за мандатите.

Запитан какъв е разумния срок, Иванов отговори: Колкото трябва, за да се постигне широко обществено съгласие как да изглежда изборната система. Това е най-важния процес в една демокрация и ако ние подхождаме към него несериозно, ще получим съответния резултат.

Не изключвам никакви аргументи и посоки на разговор, но нека го проведем по сериозния начин. Иначе се създава усещането, че някой бърза да си подготви изборната система и да отиваме на избори, коментира още съпредседателят на ДБ. Всяка седмица за смислен разговор е добра седмица, но не може да бъде само седмица, допълни той. Разумният срок бил месец. И обясни, че всичко това ще се обсъжда в сряда на Председателски съвет в парламента.

ДБ не са обсъдили с президента варианта да наложи вето на Изборния кодекс, каквито призиви се чуха към тях от хората на протеста в петък. Не сме разговаряли, това е въпрос на преценка на президента. Но ако процесът завърши по този начин, има предостатъчно аргументи и необходимост, каза Иванов.

Третият мандат е кризисен, извънреден. Нека първо видим какво ще се случи с първия и втория мандат, тогава да коментираме третия, отхвърли всякакви въпроси по темата Иванов. Напомни, че ДБ няма да подкрепи първия мандат, а втория на „Продължаваме промяната“, които обаче трябва да определят формулата.

Иванов изрази учудване от престрелката, която се разрази между президента и представителите на ДБ по отношение оръжието за Украйна. Позициите ни са известни и това изяснявяне на отношенията, при положение, че хората очакват от нас да говорим за правителство, ми се стори малко неудачно. Но понякога в политиката има повече емоции, аз се отнасям спокойно към това, допълни той.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ