Дани Каназирева разкри защо е непрекъснато до Бойко Борисов: Той сам ме кани

Дани Каназирева

– Г-жо Каназирева, неотлъчно сте до Бойко Борисов при посещенията му в Пловдив и областта. Вие ли ще сте кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив? 

– Присъствам на тези срещи  в лично качество по покана на Борисов, а не като партиен активист. Винаги съм смятала, че не партийното членство и не даден пост прави един човек успешен. Напротив, всеки със своите индивидуални качества изпълва със съдържание определена позиция. Като областен управител превърнах тази администрация в работеща и хората разбраха, че има такава институция, която да обръща внимание на всеки проблем, който те поставят. С Бойко Борисов като премиер работих в една от най-тежката и кризисна ситуация на COVID пандемията, като успоредно с прилагането на мерките придвижихме много проекти за региона, които бяха оставени да чакат. Може би съм доказала, че работя активно и адекватно, при това – в кризисни моменти, и това е причината Борисов да ме кани да присъствам на подобни посещения. Кандидат на ГЕРБ обаче едва ли мога да бъда, каза тя пред „Марица“.

– Често ви винят, че като общински съветник от „Съюз за Пловдив“ критикувахте политиката на ГЕРБ в града и кмета Иван Тотев, а после станахте областен управител и депутат по волята на лидера на партията Бойко Борисов. Не смятате ли, че в това има дълбоко противоречие?  

– В годините назад и като лидер на „Съюз за Пловдив“, и като общински съветник съм изпълнила със съдържание тези функции и неведнъж съм побеждавала на местни избори национални партии. Водих битка с модела на управление в Общината. А участието ми като областен управител и депутат бе по личната покана на Бойко Борисов и не мисля, че в това има нещо неприлично или нечестно.

– Не ви ли липсва активната политика днес? 

– Със сигурност не ми липсва парламентът. Вместо да обединява и да залага важните политики чрез правене на добри закони, Народното събрание е изпълнено с негативна енергия, безсмислена конфронтация и махленско ниво на дебата. Още през юни взех за себе си решение, че повече не искам да бъда част от Народно събрание, поне на този етап. Иначе и за минута не съм спирала с активната политика, както на местно и регионално, така и на национално ниво. Имам своите позиции, не съм преставала да работя със своята група „Съюз за Пловдив“ в Общинския съвет, отделно ежедневно контактувам и с партньори, с много граждани от Пловдив и региона.

– До местните избори има една година, но партиите вече се активизират, започвайки подготовка. Трудно може да се повярва, че ще останете извън предизборната кампания. В крайна сметка накъде поемате – със „Съюз за Пловдив“ или с ГЕРБ?

– Аз съм създала „Съюз за Пловдив“. Със „Съюз за „Пловдив“ и моите колеги сме минали през много тежки битки. Години наред сме били най-активната опозиция на местната власт в Пловдив, така че „Съюз за Пловдив“ е част от мен и аз винаги ще бъда част от „Съюз за Пловдив“. Във времето съм имала много приятели и колеги в ГЕРБ, с които и сега се чуваме, включително на национално ниво, особено с бившите министри, сред които има много подготвени и ценни хора и с които работихме, когато бях областен управител. И сред другите политически сили имам немалко познати и приятели. Посоката, в която продължавам, е местната, регионалната власт, заложена като основна тема и на моята докторска дисертация, защото винаги съм считала, че тя е най-близко до хората и съответно е най-важната, за да се чувстват комфортно в своята община, квартал или улица. Това е моята идеология, която винаги съм изповядвала наред с това, че винаги съм била работещ, активен, десен, демократично настроен човек, проевропейски и про НАТО, и от първия миг в политиката съм отстоявала  тези позиции.

– Ще се кандидатирате ли за кмет или общински съветник?

– Това е решение, което предстои да взема, но каквото и да е то, както аз, така и колегите ми от „Съюз за Пловдив“, ние категорично ще участваме в предстоящите местни избори. Наблюдавайки обаче политическата ситуация на национално и на местно ниво, силно се надявам, че задълбочилата се конфронтация ще започне да затихва, защото се отразява негативно върху качеството на живот на хората. Ако омразата се превърне в единствен начин за водене на предизборна кампания, има огромен риск градът ни да попадне в ръцете на популистки политически сили и нездрави интереси. В целия този хаос и конфронтация се лансират идеи, които по никакъв начин няма да започнат да решават проблемите на гражданите и бизнеса. Според мен местните избори ще бъдат много тежки с оглед на това, че всички ние сме изморени от това напрежение и неспиращи избори на национално ниво. В такава мътна вода популистки незрели, нереални виждания могат да обрекат Пловдив на четири години бездействие.

– Вие бяхте народен представител в три парламента, макар и с много кратки мандати. Как ви изглежда отстрани 48-ото НС?

– 48-ото Народно събрание е същото, каквито бяха и предишните три провалени парламента. Ставаме отново свидетели на конфронтация, омраза и внушения, но все пак, наблюдавайки отстрани, надявам се трендът на омразата и обидите да се обърне и все пак на този парламент да се предаде някаква доза смисъл. Искам да обърна внимание, което отбеляза и Борисов, че 10 години ние живеехме в държава, в която акцентът беше премиерът. Той беше силната фигура, той решаваше, затова някои казваха, че сме премиерска република. Три години вече със свръхвласт е облечен президентът – действайки чрез служебното правителство, той концентрира огромна власт, което не е полезно за страната. Време е най-после да бъдем парламентарна република, както е предвидено по конституция. Надявам се този парламент да вземе водеща роля и да взема съдържателни и смислени решения в полза на нацията.

– Каква е вашата прогноза за съставяне на правителство? 

– Ситуацията е тежка, защото много от партиите, особено така наречените нови, нямат никаква идеология. Не може да свеждаш политиката само до „анти“. Идеологията може да бъде проевропейска, евроатлантическа, дясна или по-лява, по-социална, но когато залагаш само на тезата „Да свалим ГЕРБ“, няма как да разчиташ на стабилно управление. На изборите мнозинството гласува за Европа, НАТО, център-дясно и най-нормалното е вижданията на повечето избиратели да се облекат в едно работещо правителство – на Демократична България, Продължаваме промяната и ГЕРБ с над 140 депутати. Надявам се на повече разум, национална отговорност и държавническо поведение.

– Как оценявате управлението на Пловдив?

– Този мандат е изключително сложен, изпълнен с политически интриги и противопоставяне. Няма как това да не доведе до много грешки и липса на решения, а оттам и до неефективност за града ни. Хората най-много усещат ползите от местната власт, ако управленският екип  е съставен от  подготвени, активни, енергични, можещи експерти. Сигурна съм, че мандатът на кмета Димитров можеше да протече по-успешно и по-смислено, ако я нямаше конфронтацията и ковид кризата. Аз и групата на “Съюз за Пловдив” сме помагали винаги, най-вече в опитите да подобрим работната среда. През целия мандат бяхме коректив и  се опитвахме да потушаваме скандалите. В ОбС не подкрепяхме безропотно всяко предложение, а и като областен управител върнах доста спорни решения на Общината. Разбира се, уважавам Здравко Димитров, знам, че не му е лесно, но управлението на Общината е много далеч от моите представи за активност, темпове на работа, приоритети, решения и посока на развитие на града.

– Дванадесет години сте в политиката. На какво ви научи тя и с какво е разочаровала?

– Разочаровало ме политическото лицемерие, липсата на коректност и на мъжко поведение – когато кажеш нещо, да го свършиш. Разочарова ме до някаква степен, че говорим за мажоритарност, за личности, но като общество не изведохме тези принципи в местната политика. Личният вот и подкрепата за „Съюз за Пловдив“ ми е носело удовлетворение, че част от обществото разпознава и дава тежест именно на лични качества. Политиката ме научи на повече търпение и толерантност. Разбрах, че омразата и конфронтацията не водят до нищо положително и че въпреки различията политическите сили трябва да умеят да загърбват егото си в името на държавата или общината и да работят заедно. Иначе в противен случай ставаме свидетели на низ от избори и загуба на ценно време. Научи ме на компромиси, защото понякога човек трябва да направи крачка назад, за да направи след това две напред в името на целите си.

– С какво се занимавате извън политиката?

– В последните три години нямах и 24 часа почивка, а като областен управител – нито събота, нито неделя. В парламента работата също беше натоварваща, а и пътувах всеки ден от София до Пловдив и бях изоставила на заден план всички останали ангажименти. Освен че непрекъснато правя срещи и работя с групата на „Съюз за Пловдив“, сега имам повече време за сина ми, който порасна покрай всичко това. Догодина завършва ЕГ „Иван Вазов“ и вече се подготвяме за кандидатстудентските изпити за много тежка и сериозна специалност – медицина. Имам ангажименти и като адвокат, така че не съм останала ни най-малко да скучая.

ВИЗИТКА

Дани Каназирева е  завършила  „Право” в ПУ “Паисий  Хилендарски”. Адвокат и  доктор  по Конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз“.  Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж,  а през 2014 г. –  в САЩ по програма „Младите лидери на България“. Основател и лидер на „Съюз за Пловдив“, която партия представляваше в Общинския съвет като председател на групата до есента 2019 г.  През ноември 2019 г. е назначена за управител на Пловдивска област в кабинета „Борисов-3“ и подава оставка след парламентарните избори през април 2021 г.  Депутат от гражданска квота на ГЕРБ в 45-ото, 46-ото и 47-мото Народно събрание.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ