Иван Гешев за 12-годишния Сашко: Аз май няма да оцелея 9 дни без храна, вода и дрехи

7 Dni Bulgaria21.11.2022
иван гешев

Главният прокурор Иван Гешев благодари на всички граждани, които се ангажираха с търсенето на 12-годишния Сашко от Перник. „Щастлив съм, че приключи благополучно и той е жив и здрав. Конкретните наблюдаващи прокурори и следователи извършат обстойно разследване с цел изясняване на обективната истина, къде се е намирало 9 дни. Логично е да се провери и версията дали е държано някъде против волята му.  Лично като гражданин и като магистрат – възможно е и да е чудо. Аз съм вярвящ човек – възможно е. Логично е и да проверим версията дали не е държано някъде против волята му. Защото, ние сме възрастни хора. Аз лично бих се притеснил и едва ли мога да преценя дали мога да оцелея 9 дни без храна, вода и без дрехи в планинска местност по това време на годината. По всички версии работят колегите. Конкретните наблюдаващи прокурори и следователи извършат обстойно разследване. Всичко е въпрос на доказателства“, коментира Гешев пред журналисти в Петрич, където се срещна с ученици.

Каза, че Прокуратурата и местната власт може би останаха единствените стабилни институции и е нормално да си взаимодействат в интерес на хората и на децата. „Най-добре гражданите в конкретното населено място и местната власт знаят проблемите на хората. Ще се постараем да решим тези проблеми, които можем. Ситуацията с престъпността е доста сериозна. За дни се закри специализираната прокуратура, защото интерес имаха олигарси – бяха запорирани 3 млрд. лв., интерес имаше и организираната престъпност. Надявам се българският законодател да реши други проблеми важни за българските граждани – разпространението на наркотиците, тревожната тенденция с телефонните измами, с битовата престъпност и войната по пътищата, в която всекидневно загиват деца“, допълни Главният прокурор и даде пример с катастрофата снощи във Велико Търново, където пиян шофьор се е врязал в спирка. „Късмет е, че е било късно вечерта и не е имало хора. Този проблем е резултат от „маниакално некомпетентен законодател“, както казва в един коментар в „24 часа“ проф. Иван Тодоров.  За съжаление голяма част от институциите този проблем не ги интересува, а той е основен за гражданите. Но българската прокуратура я интересува и ще продължим да работим за гражданите“, допълни Гешев.

Обяви, че в четвъртък ще има конференция, на която прокуратурата заедно с редица неправителствени организации е инициатор. Ще се  предложат варианти за решаване на проблема с войната по пътищата, защото ние „даваме жертви колкото в един локален конфликт“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ