„САЩ ще изправят скоро Кирил и Асен пред избора: Коалиция с ГЕРБ или затвор“

7 Dni Bulgaria21.11.2022
29

Правителство на малцинството, което ще разчита на гласовете на ГЕРБ, но без коалиция и участие на ГЕРБ – тази хипотеза лансираха в последните дни политици от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ. Не е ясно ще се сбъдне ли тя, но пък става все по-вероятна според политици и анализатори, пише Явор Дачков във вестник „Филтър“. 

Официалните и неофициалните преговори ще продължат да текат в следващите дни, но е факт, че от „Промяната“ се срещнаха с партията на Бойко Борисов, която самите те наричат мафия. На пръв поглед няма никакъв смисъл от такава среща, след като Кирил Петков и Асен Василев от месеци се кълнат, че няма да влизат под никаква форма в коалиция с ГЕРБ и ще бъдат тяхна опозиция. Ако последното е вярно, не е ясно защо представители на двете формации се виждат официално, за да обсъждат възможностите за кабинет. Очевидно е, че зад кулисите на българската политика текат процеси, които остават невидими за широката публика. На този етап, ако съдим по официалните заявления на основните играчи, правителство в рамките на този парламент не може да има и трябва пак да се ходи на избори. Въпреки това консултации текат, процедурата по завъртането на мандатите очевидно се разтяга от президента, и то със съгласието на партиите.

Едно от обясненията е, че така се печели време, за да могат следващите предсрочни избори да се паднат в началото на март, защото провеждането им в разгара на зимата не е в интерес нито на партиите, нито е от полза за избирателната активност, която и без това е ниска. Другото обяснение е, че вариант за правителство все пак има, но все още се търси подходящият дизайн, така че формално то да не е политическа коалиция между партии, а обединение в името на стабилността зад програма, експерти и т.н. Вече обсъждахме тук тези възможности.

Сега обаче бих искал да обърна вниманието ви върху един детайл, който може да е един от възможните катализатори за съставяне на кабинет. Това е само хипотеза, но мисля, че си струва да бъде обсъдена.

Миналата седмица в Народното събрание бе изслушан служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той изнесе информация за газовите сделки на правителството „Петков“ и на практика потвърди всичко, което бе говорено в последните месеци от депутата от ГЕРБ и настоящ председател на енергийната комисия Делян Добрев. Росен Христов каза много скандални неща, които вече са и обект на разследване от ДАНС и са попаднали в полезрението на прокуратурата. В деня на изслушването на Христов взех интервю от Делян Добрев за сайта „Гласове“, който бе съгласен изцяло с изнесеното от служебния министър. Подчертавам това, защото никой не може да заподозре ГЕРБ и президентството във взаимни симпатии.

Тук ще цитирам само някои от най-скандалните факти за управленските решения на „Промяната“, които бяха изнесени и от двамата и повторени от Добрев в интервюто с мен:

– Как така „Газпром“ спряха газа само на България, а на никой друг не го спряха? Как оставиха държави като Германия, Италия, Австрия – да не ги изброявам всички – да продължат да си плащат в долари в „Газпромбанк“ в Русия и там да се извършва превалутиране в рубли? Всички държави успяха да работят по тази схема, ние – не. Всеки момент ще получим от „Газпромекспорт“ искане за плащане на огромна сума за количествата, които не сме взели. Ако ги калкулираме по пазарни цени, от края на април до края на декември тази година вероятната сума е 1 милиард евро. Цената на газа рефлектира върху стоките, които ние купуваме в магазините. И ако газът ни е надписан с 30%, няма нужда да сме домакинство, което се топли на газ, за да страдаме и да плащаме тези 30%. Всички в България са ги плащали през последните шест месеца.

– Няма официално решение за отказа от „Газпром“. Нито един подпис, нито протокол, нито паметна бележка от официално заседание на кабинета или „Булгаргаз“.

– Купували са без процедура. В България всяко учреждение, когато например купува хартия за принтер, трябва да направи тръжна процедура –да събере поне три оферти, за да покаже, че работи при възможно най-добрите условия. А ние последната половин година купуваме газ за милиарди без търг, без конкурс, на посочени произволно компании.

– Слагат на ръководна позиция в „Булгаргаз“ човек, който до предния ден е работил за МЕТ. А МЕТ е фирмата, от която веднага след това започнаха да купуват газ без търг, без процедури. Най-фрапантното е, че от МЕТ купуват скъпо, държавното дружество, и го продават обратно на МЕТ евтино. Само за месец се беше формирала загуба от 5 милиона. Например купува го на 100 лева и го продава обратно на 80 лева. Газът не отива никъде, той си остава пак на МЕТ. Пускат една фактура от МЕТ към „Булгаргаз“, „Булгаргаз“ пуска обратно фактура и МЕТ прибира разликата.

– Схемата на „Промяната“ да купува по-скъп газ чрез посредници ни е струвала по 200 млн. на месец

– Ако България е един басейн, в който влиза газ, газ влиза само от една тръба – идващата от Турция. От тази тръба влиза само руски газ. Тоест, когато басейнът се пълни само от една тръба и от нея тече руски газ, няма как вътре в басейна да има газ, различен от руския. И дори когато купим газ от друг доставчик – например американски, този газ остава в Гърция, а ние просто намаляваме количествата, излизащи от изходящата тръба към Гърция. Тоест имаме една тръба, която влива газ в България, имаме и три-четири тръби, от които излиза този газ. И това, което излиза към Гърция, просто го намаляваме.

Това са акценти от интервюто на председателя на парламентарната енергийна комисия, които бяха потвърдени и от трибуната на парламента от служебния министър на енергетиката. Две независими едно от друго и напълно официални становища.

Това означава само едно, че срещу длъжностните лица от „Промяната“ би трябвало да започне съдебно производство. За мен това е очевидно, но дали е така за компетентните органи и дали този коз няма да се използва политически в предстоящите разговори за съставяне на кабинет? Последното е напълно в стила на американските ни партньори, които (не е тайна за никого) полагат неявни усилия за редовен български кабинет в контекста на войната между Русия и САЩ, която се води на територията на Украйна. Напълно логично е всичко това да се използва за натиск върху Кирил и Асен, които ще трябва да избират между властта и затвора. Много лесен избор. Въпросът според мен е дали ще се случи сега, или след следващите избори.

От гледна точка на „Промяната“ е по-добре сега, защото до следващите избори подобни факти ще продължат да излизат и да намаляват електоралната им тежест, но това е само мое предположение. Мисля, че никой в България не би се наел да гадае какво е в главите на Кирил и Асен. Във всеки случай те нямат много полезни ходове. Алчността им за бързи печалби от руския газ ги постави в ъгъла. А дори не са започнали истинските разкрития за останалите им безобразия, които свършиха само за 6 месеца, когато бяха на власт. Дали това ще ги направи по-сговорчиви политически, предстои да видим, но ще бъде жалко, ако правосъдието срещу корупцията по високите етажи на властта бъде жертвано за пореден път в името на политическата целесъобразност. Което е и най-големият проблем за справедливостта в България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ