Гърми страшен скандал! ,,Промяната“ ревна срещу решението за Лукойл: Договорихме друго!

кирил петков асен василев

„Продължаваме Промяната“ излязоха с позиция за прехвърлянето на цялата икономическа дейност на „Лукойл“ у нас. Решението на петролната компания стана ясно след среща на ръководството на „Лукойл“ с членове на служебния кабинет вчера, предава Standartnews.com.

От ПП посочват, че отмяната на забраната за износ на руски петрол от „Лукойл“ нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия.

„Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на „Лукойл“ в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването.

Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно „да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт“.

На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че „лимитираната дерогация“ цели „снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави“.

На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар!

Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията, България щеше да е длъжна от 5 декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната“, се казва в позицията на „Продължаваме Промяната“.

От партията настояват техния Проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от четирите точки в него.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ