Жесток удар по БСП! Корнелия беснее: Тристранката поряза тяхно ключово предложение

корнелия нинова

Минималната работна заплата да е половината от средната брутна за страната за предходните 12 месеца. Това предложение на БСП разглежда Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министерствата на труда и социалната политика и на финансите са против, бизнесът също отхвърля подбна промяна, която среща подкрепа от синдикатите, предава БНР.

След като стана ясно, че правителството няма намерение да внася нов бюджет за следващата година и минималната заплата остава замразена на сегашното ниво от 710 лв., от левицата предлагат промяна в Кодекса на труда в механизма за определяне на минималното възнаграждение. А именно тя да е половината от средната работна заплата за страната – това е един от вариантите и в приетата евродиректива.

Депутатът от БСП и председател на социалната комисия Георги Гьоков е категорично против замразяване на минималното възнаграждение сега и прогнозира, че ако то не се вдигне със 140 лв. после ще трябва да се вдигне с 300 лв.

От своя страна бизнесът защити мнението, че минималната заплата трябва да се определи по механизъм, договорен със синдикатите, а не предлаган от депутатите. И напомни, че в седем икономически дейности в страната са заети над 500 000 работещи, средното възнаграждение в момента е под 1500 лв., а заплащането по области също се оказва проблем.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ