ТРЕВОГА! Ученик откри бавна отрова в Дунав, населението изтърпна

Мохаммад-Мурад Рашад Халвани

Ученик от Силистра откри високи нива на кадмий в Дунав, докато работи по проекта си за участие в Националното състезание по природни науки и екология, съобщиха от Езиковата гимназия „Пейо Яворов“ в крайдунавския град.

Дванадесетокласникът Мохаммад-Мурад Рашад Халвани е изследвал качеството на водата и седиментите в силистренския участък на реката. При работата си е ползвал съдействие, методика и апаратура на Института по обща и неорганична химия на Геологическия институт към БАН.

Ученикът не е открил застрашителни нива на тежки метали във водата, но е засякъл високи нива на кадмий. Елементът е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели, а впоследствие от човека и се натрупва в организма му. Според младия изследовател причините за появата на кадмия във водата са не толкова промишлените или битовите замърсители, колкото торовете от ЕС.

Разработката „Изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския участък на река Дунав“ донесе на Мурад златен медал в 20-ото юбилейно национално състезание, което се проведе миналата седмица в Копривщица. На него са представени 43 проекта на ученици от цялата страна, като журито от СУ „Климент Охридски“ е оценило най-високо работата на възпитаника на силистренската гимназия. Освен златен медал с блестящото си представяне дванадесетокласникът си гарантира и място в специалност „Химия и биология“ в СУ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ