Сензационно от ЦИК: „Сиела“ ни съди за 42 млн. лева! Хартиеният вот ще бутне ПП и ДеБъ

7 Dni Bulgaria23.11.2022
димитър димитров

„Сиела“ съди ЦИК за 42 млн. лева, съобщи по Нова тв зам.-председателят на ЦИК доц. Димитър Димитров.

„Смартматик“ твърди, че има права върху софтуера, според нас те са уредени, според тях – не“, каза доц. Димитров.

По думите му досега не е имало проблем с машините, изключвайки случая от 2019 г. със „Сиела Норма“. „Това винаги може да се промени, защото машините имат една особеност – всичко започва отначало за всеки избирател. Софтуерът се сертифицира, удостоверява се, наливат се всички данни, потвърждават се и чак тогава се гласува“, подчерта той.

Според него досега от закупуването на първите машини са похарчени около 100 милиона лева за поддръжка, обновяване и съхранение. „Функционалността ще бъде същата досега, ще се разпечатва разписка. Само че комисиите, които ги броят, ще вземат разпечатка и ще впишат данните в протокола. Когато го подпишат, те създават документ, с който удостоверяват изборния резултат. Твърденията на ДБ, че машините са скъпи принтери са частично безсмислени“, смята доц. Димитров.

Той счита, че хартиеният вот ще промени гласовете за ПП и ДБ. „Ще гласувам на хартия, но чисто демонстративно, защото всички трябва да имат достъп до изразяване на волята си чрез гласуване. Гласуването с машини понижава значително избирателната активност. Поне 3-4% повече от 39%-те щеше да е тя, ако имаше и хартиен вот“, обясни доц. Димитров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ