Странно: Депутатите на ГЕРБ не послушаха Борисов! Утре гласуват връщането на бюлетината

7 Dni Bulgaria23.11.2022
payimage-559873

Изборният кодекс влиза утре извънредно като втора точка в програмата на парламента за деня. Това е било решено след три заседания на Председотелския съвет днес.

Решението е изненадващо, след като и вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори за отлагане на темата до постигане на разбирателство. Той даде заден за част от текстовете, внесени от депутати от ГЕРБ, но не и от хартиената бюлетина.

Отстъпките, които всички ще направим, са за гласуване с максимално съгласие. Постигнахме един баланс, обясни шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Разписките ще са бюлетина от машинно гласуване – с QR код, но и на специална хартия. Те ще се преброяването заедно с хартиените бюлетини и данните ще влязат в един общ протокол, към който ще върви и разпечатката с данните от машинното гласуване. Няма смисъл от преброителни центрове, броенето ще е в СИК, но ще има видеонаблюдение и запис, който ще се съхранява, обясни Атанасова.

Отпадат тъмните стаичка, гласуването ще се извършва само зад параван.

Приети са и много от предложенията на „Демократична България“, каза още Атанасова.

Няма да се обсъжда исканата от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ временна комисия, която да обсъди в рамките на месец промените в Изборния кодекс. Тя не е включена в дневния ред на депутатите за седмицата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ