От ПП разкриха: Кири и Асен се криха в стаята ни, за да не ги разпитват за схема за 200 милиона

7 Dni Bulgaria23.11.2022
кирил петков асен василев

Барикадирани в стаичката на „Продължаваме промяната“ са били Кирил Петков и Асен Василев когато преди две седмици служебният министър на енергетиката Росен Христов даде отчет пред Народното събрание за съмнителните сделки с газа по време на осеммесечното им управление.

Това разкри пред народните представители депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на енергийната комисия Делян Добрев по време на Днешния дебат около създаването на комисия, която да разследва меморандума с Джемпорп“. подписан от кабинета „Петков“.

„Разбирам защо не искате тази комисия – защото тази за газа произведе доклад, който отиде в ДАНС и Прокуратурата и вече има досъдебно производство. Защото се опасявате, че крайният резултат ще е същият. Затова ги няма Асен и Кирил, търсим ги от сутринта, няма ги! При изслушването на служебния министър за газа, на което той каза, че е купуван руски газ през посредници с 30% горница и обществото е ощетявано с 200 млн. на месец, също бяха изчезнали.

Кирил и Асен се бяха скрили в стаята на групата. И това ни го каза един от вас (има предвид от „Промяната“ – б.р.). Стояха целия ден в стаята и не излизаха никъде да не би случайно някой да ги срещне и да ги пита „Ама вярно ли е за далаверите?“, „Вярно ли, че сме плащали 30% повече за газ и то пак на руснаци?“, „А че са изчезвали по 200 милиона на месец?“, разказа Добрев за барикадата на Петков и Василев.

Той разясни подробно и какъв е официалният ред, установен по закон, за подписването на подобен мащабен меморандум, който обаче изцяло е погазен от бившите управляващи. Като за начало, когато пристигне подобно инвестиционно намерение, най-напред то официално се входира в Министерството на енергетиката.

„След това министърът го праща на експерти, началници на отдели, комисии и т.н., за да анализират това предложение и се пише доклад. Той е до министъра на енергетиката, който на базата на доклада внася решение в Министерски съвет. Преди това се питат всички останали министри дали са съгласни с подписването на такъв меморандум. Кое от всичко това е спазено? След решение на МС, едва тогава се подписва в Гранитна зала с фанфари каквото и да било.

Да не говорим, че такива меморандуми се ратифицират и от Народното събрание в някои случаи. „Промяната“ управлява тази държава като едни деца. Подписвате нещо, което ви е дал частен инвеститор. Ама, къде го намерихте – на вечеринка ли, на нощно заведение ли, на летището ли, кой ви го изпрати, някой лобира ли за него, някой даде ли ви нещо да подпишете това споразумение?!?… Този инвеститор не е предложил по официалния път този меморандум. Подписали сте като селски кметове в Гранитна зала без доклад, без решение на МС, без да са спазени един куп закони“, заяви още Добрев, след което се извини на селските кметове, че ги е сравнил с Кирил и Асен.

Председателят на енергийната комисия изказа съмнения, че е възможно участниците в меморандума вече да са събирали пари на капиталовите пазари и не изключи възможността този документ да бъде използван за измама на инвеститори.

„Вие разбирате от измама на инвеститори. В крайна кметка вашият вицепремиер има богат опит. Сега и вашият премиер се набърка в това нещо“, заключи Добрев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ