Скандално разследване на вестник разкри Атанас Атанасов! Гном-ът си остава милиционер…

7 Dni Bulgaria24.11.2022
атанас атанасов

Генерал Атанас Атанасов, който се е дегизирал като десен политик, ще бори комунизма и ще налага демокрация в парламента със стари кадри на репресивния апарат. Това показват последните разследвания на „Филтър“.

идерът на ДСБ има нов съветник в парламента, и това е видимо в регистъра на Народното събрание. Ощастливеният съветник е Веселин Марков, който е пенсиониран ръководен служител на ДАНС и дясна ръка на бившия шеф на спецслужбата Иван Драшков. Двамата развиват заедно бизнес и са приближени до загадъчния приятелски кръг на ченгетата от ДС „Монтерей“. Драшков дори беше спряган за наследник на покойния ген. Любен Гоцев. За близостта на двамата говорят и снимките от погребението на митичния генерал. „Филтър“ направи проверка в личните данни на Веселин Марков като лице, заемащо публичен пост като шеф в ДАНС, и тези, с които е регистриран като сътрудник на десния лидер в Народното събрание. Съвпадат напълно.

Факсимиле от профила Атанас Атанасов като депутат – най-отдолу е новият му парламентарен сътрудник Веселин Марков

На 12 октомври 2020 година, в разгара на ковид пандемията, на Централните гробища в София се появиха любопитни хора. Повечето от тях – стари муцуни от Държавна сигурност като Виктор Вълков, но и бизнесмени от прехода като Младен Михалев-Маджо, политици и приятели на дипломата и контраразузнавач Любен Гоцев. Сред опечалените тогава са бившите шефове на ДАНС Иван Драшков и дясната му ръка Веселин Марков. Последният днес е парламентарен съветник на ген. Атанас Атанасов, който често говори за старите ченгета и за зависимостите от Държавна сигурност на политическия елит. Депутатът Атанасов сега е член на Вътрешната комисия в парламента, както и на тази за контрол на службите.

Всъщност лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов винаги е бил изключително близък до Драшков и протежето му Веселин Марков, научи „Филтър“. Днешният политик беше шеф на Национална служба „Сигурност“ в МВР (сега ДАНС) до 2001 година. Негов заместник тогава е Иван Драшков, който го наследи след пенсионирането му. След това Драшков два пъти беше председател на ДАНС със серия скандали около управлението на най-тайната служба у нас. Докато Атанасов е управлявал контраразузнаването, на по-нисък пост там се е подвизавал и сегашният му съветник Веселин Марков. Той ще му помага по въпросите на вътрешния ред и сигурност в очертаващия се кратък парламент.

Декларация на Веселин Марков като шеф на ДАНС от 2012 година

Десният лидер и наследник на Иван Костов никога не е криел, че ползва информация от първа ръка в службите за сигурност. Дали това е законно, е друг въпрос. През последните 20 години, откакто е в политиката, джобният генерал, както го наричат политическите му опоненти, сътвори не един и два скандала с подслушвания, които започнаха точно с негови изказвания или сигнали. Последният беше с незаконното прилагане на СРС-та срещу протестиращи през 2020 година, което мистериозно потъна между МВР, прокуратурата, съда и политическите сили. Не е тайна, че Атанасов поддържа тесни контакти и приятелски отношения с много от бившите си подчинени като Иван Драшков и Веселин Марков, които още имат топли връзки в ДАНС. А съпругата на Марков Добринка все още е директор на Националния институт по криминалистика в МВР. Издига се до зам.-директор през 2010 година по времето на одиозния вътрешен министър Цветан Цветанов, който също никога не е крил близките си отношения с Драшков и Марков.

През 2008 година Драшков напуска зам.-председателския пост в ДАНС, а заедно с него си тръгва и директорът на финансовото и икономическо разузнаване Веселин Марков. Тогава бушува скандал с оперативното дело „Галерия“, по което са подслушвани журналисти, но това е само един от поводите да бъдат отстранени.

Марков е подозиран и разработван за връзки с турския перач на пари Суди Озкан. След като напускат ДАНС, Драшков и Марков влизат в бизнеса и са съдружници във фирми, както и децата им. В същото време водят дела срещу уволненията си и ги печелят. Възстановяват ги на постовете им, но през март 2012 година отново си тръгват, и пак в комбина. Оттогава Веселин Марков и Драшков развиват бизнес и не са се появявали на публични длъжности. До миналата седмица, когато ген. Атанас Атанасов назначава за свой съветник протежето на Драшков в парламента.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ