Голям провал на „Жената зад щанда“! Парламентът бламира бившата на Христо Иванов

надежда йорданова

След поредица от въпроси за неизяснени въпроси около функционирането на преброителните центрове, които „Демократична България“ искаше да въведе в Изборния кодекс, идеята им така и не бе подкрепена от депутатите. Предложението получи 68 гласа „за“, „против“ бяха 150. Идеята бе подкрепена само от „Промяната“, ДБ и „Български възход“.

За Христо Гаджев от ГЕРБ предложението за центровете не е ново, но ще е трудно изпълнимо особено в големи избирателни райони. Даде пример със столичния „Люлин“, където има 132 секции и това означава 7 центъра, които трябва да бъдат разположени някъде. Ще стане кошмар, прогнозира той. И посочи, че след експеримента в Бобошево е посочено, че той работи за малко райони, такива с по 25-30 секции максимум. Според Гаджев още тогава ЦИК е предупредил, че се създават затруднения за съдебния контрол.

СИК няма да брои, а това ще се случва в центровете под надзора на наблюдатели, обясни бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Машинният вот ще е преброен от машината, неговият протокол ще е привнесен и добавен към броенето в центровете, обясни той.

Мирослав Иванов от „Промяната“ заяви, че „концептуално това предложение е добро“, но се оплака от липсата на дебат. Според него е по-важно да има действително преброяване, дори то да отнеме 24 часа, пред това вотът да е изкривен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ