Късно снощи е осъществен пореден удар по схемите на Кирил Петков! Край с хората му в ББР

7 Dni Bulgaria01.12.2022
кирил петков петко петков

Късно снощи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев,  в качеството си на принципал на Българската банка за развитие, освободи със свое решение двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие – Валентин Михов и Васил Щонов, съобщават от Министерството на иновациите.

Двамата бяха назначени скандално в банката от техния авер Кирил Петков, когато беше служебен министър на икономиката през лятото на 2021 г. Очаква се новият надзорен съвет да направи смени и в управителния съвет. 

Причината за освобождаването на Михов и Щонов облигационната емисия в размер на 1 млрд. лв. Решението да се изтегли е взето от управителния съвет и одобрено от надзорния съвет. Те обаче не са получили разрешение нито от Даниела Везиева, нито по-късно от Даниел Лорер в качеството им на министри на иновациите и принципали на банката. Именно липсата на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде повод да се упражни контрол от страна на надзорния съвет над управителния съвет и да не се допуска продължаване на подготовката на облигацията, обясняват от министерството. „Управителният съвет не е следвало да пристъпва към следващи действия по облигацията, но въпреки това той е ангажирал банки и консултанти и е позволил разход в размер на 929 856 лв., направен между януари 2022 г., когато се ангажират банките по сделката, до ноември 2022 г., когато УС взима решението за прекратяването на облигацията, но и то не е потвърдено от новия Надзорен съвет, назначен от министър Пулев“, се допълва в съобщението, а разрешението на принципала било задължително условие за международните банки.

Също така не били заложени ясни и конкретни цели, съгласно разпоредбите на Закона за Българската банка за развитие, включително, но не само, финансиране на публични инвестиции и проекти, които са приоритетни за икономиката на страната и намаляване на регионални дисбаланси.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ