Хората на Слави с нови скандални факти за Киро и Асен! Василев не е осъдил Тошко Йорданов

7 Dni Bulgaria01.12.2022
тошко йорданов христи иванов атанасов

Кирил и Асен лъжат. Лъгаха за МРРБ, за Македония, за хеликоптерите. Вчера Асен Василев каза, че за каквото съм казал от трибуната, съм си платил. Дело има, но то още не е започнало.

Това каза зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Днес той и членове на ръководството на партията дадоха пресконференция за медиите в БТА.

Знаете, че предишното управление в което участваме, бяха наговорени прекалено много лъжи за нас, тиражирани не като ваша идея, а като казани истини казани от ПП. Истината започна да излиза едва сега, коментира в началото Йорданов.

На 28 ноември Конституционният съд обяви, че решението на Народното събрание, с което през април бяха платени половината от парите по договорите за пътно поддържане, противоречи на основния закон.

Как се стигна до това решение? Искам да ви припомня, че на една и съща дата – 15 април, внесохме две различни решения в НС. Едното беше подписано от Тошко Йорданов и депутатите от ИТН. В него без да се изземват никакви функции беше казано, че НС одобрява изпълнителната власт да предприеме действия и да си изпълни функциите, като естествено това се прехвърляше на МРРБ, каза Гроздан Караджов. Станало обаче точно обратното и „тези текстове бяха предложени от ПП и писани лично на компютъра на Лена Бориславова“.

Това не е първото им, а мисля, че четвъртото им погазване на конституцията, каза Караджов.

Спомняте си как това беше използвано за хвърляне на намеци за опит за корупция от страна на ИТН, как се опитваме да вземем парите и да ги дадем на ГЕРБ и ДПС. В момента излиза, че КС е нахранил техните фирми, каза пък Тошко Йорданов.

По този начин се създаде корупционна схема в МС за тези пари, защото когато една фирма е изпълнила своите договори, въобще не коментирам дали те са добри или лоши, министърът не може да изнудва тези фирми и да вземе някакви пари. Когато обаче направиш комисия под шапката на финансовия министър, тези фирми стават зависими да си получат парите от тези комисии, допълни той. И разказа, че чувал за емисари, които ходели по фирмите с обещание да им оправят проблемите с комисията срещу 4%.

Ето, сега излезе решението на КС и ние сме прави. Тези фирми сега не само ще си вземат парите, но ще осъдят държавата да им ги върне с лихви, които ще платим всички ние.

С назначаването на изпълнителния директор на въпросната компания, която трябваше да направи обществените поръчки и площадките за медицинските хеликоптери – първо г-н Гвоздейков бе назначен, не се е явявал на конкурс, въпреки че в коалиционното ни споразумение бе записано, че постове ще се вземат след конкурси. За назначаваното му заседанието на МС бе отложено от сутринта за следобяда, за да може сутринта г-н Гвоздейков да бъде освободен като депутат за длъжността. Тук се търсеше пост за човек, каза бившият зам.-министър на финансите Пламен Данаилов. Според него обществената поръчка се е провалила, защото в България имало свободни медицински хеликоптери, които обаче държавата не купила и затова те били продадени в чужбина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ