Журналист каза грозната истина, Радев се видя в чудо: Дължите отговори! Рашков проспа мигрантската криза

румен радев

Гледам, че от днес всички са „експерти“ по Шенген. Дори и Радев по нощни доби е набрал кураж да пише в профила си. Някой да им обясни, че „Шенген“ не е частен клуб, за който се чака с години за членство. Не е и „клуб на богатите“. Не е секта на умни и красиви хора. Шенгенската зона представлява група от 26 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си и са страни по Шенгенското споразумение от 1985 г.

Вчера Нидерландия отново ни отряза за приемане. Причините са както външни фактори, така и вътрешни, казано по-просто за „експертите“. Външният отказ, в случая с Нидерландия, а и Австрия, идва от вътрешните фактори.

Преди три години бе договорено България да влезе в Шенген първо през въздушните граници, летищата, после през морските в началото на 2021 година. Но не се случи. Защо? На този въпрос да отговори президентът Румен Радев, който реално управлява държавата вече две години. Той е и външен министър, някой може ли да каже името на сегашния служебен външен министър?

Радев представлява България на европейските съвети, сам се похвали как лобирал за Шенген на всеки съвет, Радев да обясни как преди години изпреварварвахме Румъния, а сега останахме след нея, дори и след Хърватия. Президентът дължи много отговори и вместо да пише по нощите в социалните мрежи, да излезе и да говори. Как неговият съветник Бойко Рашков, назначен за министър на вътрешните работи, проспа мигрантската криза. И България се оказа неподготвена.

Сега кризата е основен аргумент на Нидерландия за спирането на България. Двете „революционни“ години се оказаха проспани за България. Българската външна политика по темата се сведе до съобщение на Кирил Петков изпратено на нидерландския премиер Марк Рюте. Жалко. Да не забравим „достойната“ работа на евродепутати като Радан Кънев и Елена Йончева против България.

И не, Шенген няма нищо общо с опорките „съдебна реформа“, турски поток, корупция и антикорупция, Пеевски, кюлчета, пачки и чекмеджета, както твърдят „експертите“.

Без да изпадам във фалшиво патриотарство ще добавя, че аргументите на Рюте са смешни. Дълги години нидерландския премиер си решаваше вътрешнополитическите проблеми с дъвката България. Когато през 2015 г по време на войната в Сирия на българо-турската граница залавяхме терористи с нидераландски, белгийски, германски паспорти, тръгнали да се бият за ИДИЛ, бяхме добри и бели. Сега не сме. Това си е чисто лицемерие. Но то върви, когато се плюем взаимно.

От Фейсбук профила на журналиста Стефан Ташев



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ