Киро и Асен на колене! Манфред Вебер с високо признание към Иван Гешев на конференцията

payimage-562289

Прокуратурата и Европейската еврейска асоциация съвместно организират Международна конференция на тема STOP HATE SPEECH. Kонференция беше открита от главния прокурор Иван Гешев, a с приветствие към участниците се обърнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на съдебната власт.

Със специални видеообръщения към участниците в конференцията се обърнаха и трима европейски депутати – лидерът на най-голямата група в Европейския парламент Манфред Вебер, съпредседателят на Европейските либерали Илхан Кючюк и председателят на Правната комисия на ЕП Андриан Васкес Лазара.

Вебер се обърна поименно към Гешев като домакин на форума, като по този начин изрази подкрепата, с която главният прокурор се ползва в една от водещите институции на Европейския съюз, а именно – Европейският парламент. Председателят на ЕНП в ЕП се обърна поименно още и към вицепрезидента Йотова и министър Зарков.

„Уважаеми вицепрезидент Йотова, Уважаеми Главен прокурор Гешев, Уважаеми министър на правосъдието Крум Зарков, Уважаеми участници в конференцията, Уважаеми дами и господа, за мен е чест да участвам в днешната конференция относно езика на омразата заедно с такива професионалисти в съответните им области. Точно от това се нуждаем, за да създадем по-добра среда за бъдещите поколения. Позволете ми да започна като благодаря на организаторите на тази конференция, тъй като въпросът за борбата с речта на омразата набира скорост и трябва да доведе до реални действия от всички заинтересовани страни“, започна приветствието си Манфред Вебер в специално видеообръщение към участниците в Международната конференция STOP HATE SPEECH („Да спрем езика на омразата“).

„Речта на омразата не засяга една или друга държава членка на ЕС поотделно. Речта на омразата е заплаха за правилното функциониране на нашето демократично общество и подкопава нашите ценности като уважение и солидарност. Поради тази причина трябва да се направи повече на европейско ниво“, категоричен бе Вебер.

„Преди около две години ЕС започна нова инициатива за разширяване на списъка на престъпленията на ЕС, за да включи всички форми на престъпления от омраза и реч на омразата – независимо дали са основани на сексуалност, пол, раса и религия. Комисията определи тези престъпления като „особено тежки“ поради отрицателното им въздействие върху отделни лица или цели обществени групи. Особено важно е да се подчертае трансграничният характер на речта на омразата онлайн. Поради тази причина Комисията определи общ европейски подход за борба с тази заплаха по по-ефективен начин, вместо отделните нации да го правят сами. Важно е да споменем, че тази инициатива е само част от по-широк набор от действия на ниво ЕС. В ЕП въпросът за речта на омразата беше засегнат и в редица резолюции и дебати.Например през 2017 година ЕП прие резолюция относно борбата с антисемитизма. ЕП също призовава за създаване на специални звена за борба с омразата в полицейските сили, там, където такива не съществуват“, посочи още Вебер.

„През 2019 година ние – Групата на ЕНП – по време на европейските избори призовахме за европейски план за борба с антисемитизма. Чрез европейския комисар – зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас, и чрез приемането на Европейска стратегия за борба с антисемитизма ЕНП изпълнява обещанието си. Последната резолюция на ЕП, приета през май 2022 година посочи, че престъпленията от омраза на религиозна основа остават недостатъчно докладвани и непреследвани“, подчерта председателят на ЕНП.

Той отбеляза, че освен правоприлагащите органи е важно обществото като цяло да участва в борбата с езика на омразата. Вебер изтъкна още колко е важно децата да се обучават в толерантност към различните расови, социални и религиозни групи.

„Трябва да поощряваме взаимното уважение и разбиране в нашите общества“, призова политикът.

„Борбата с насилието включва и приемането на по-строги закони“, изрази увереност той.

В заключение Вебер увери, че „на европейско ниво са предприети и продължават да се предприемат много стъпки за борба с езика на омразата и за ограничаване на въздействието му върху нашите общества“.

„В крайна сметка от всички нас зависи да постигнем положителния резултат, който търсим“, завърши обръщението си Вебер.

Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара също отправи поздравления към българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация за провеждането на високия международен форум в София.

„Европа означава мир, човешки права и цялостно обединение за постигане на по-добър свят за всички. Омразата е точно обратното. Трябва да се изправим заедно срещу този ужасен социален бич и да се борим за силни правни решения“, каза в обръщението си към участниците в събитието Лазара.

Българският евродепутат и съпредседател на Европейските либерали Илхан Кючук оцени високо декларираната готовност на българската прокуратура да се противопостави и противодейства активно на разпространението на антисемитски нагласи и реч на омразата и подчерта, че предотвратяването и борбата с езика и престъпленията от омраза, основани на етническа и религиозна нетърпимост, са жизнено важни за демократичните общества.

Международната конференция се провежда при изключително голям интерес. Над 150 участници и гости присъстваха на официалното откриване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ