ОФИЦИАЛНО! Привикаха Лена в парламента – ще отговаря заедно с Киро и Асен за „Джемкорп“

кирил петков асен василев лена бориславова

Лена Бориславова – началник на кабинета и „второто аз“ на експремиера Кирил Петков, е привикана да дава обяснения пред парламентарната комисия за меморандума с Джемкорп. Това става ясно от предварително обявения дневен ред на заседанието, което ще се проведе утре, предава ПИК.

В него са заложени още изслушване на Кирил Петков, на Александър Николов, министър на енергетиката в периода 13.12.2021 г. 02.08.2022 г. и на настоящия служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Скандали и препирни белязаха първото заседание на комисията. От ПП бяха активирали депутата Венко Сабрутев, който саботираше всяка точка посредством реплики по време на заседанието и намеса във всяко едно предложение, без да му е дадена думата.

Споровете бяха около въпроса приключен ли е въпросният меморандум или не.

На 23 март се подписва мемарандумът. На 23 април идва докладът от ДАНС. На 27 юли е изпратено писмо с искане за прекратяване с двустранно съгласие. От тогава аз като министър не бях информиран, че този меморандум съществува. В момента събираме дисциплинарна комисия срещу двама служители. Юристите на знаят за такъв договор, а са го научили от новините. И изпратихме искане за едностранно прекратяване. Договорът е бил скрит и никой не е действал по него. Дали нарочно или поради небрежност – това ще го установи дисциплинарната комисия“, обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов. Според него няма практика държавата да подписва договори с частни компании.

Нов сигнал за скандалния меморандум с „Джемкорп“, подписан от правителството на Кирил Петков, е постъпил в ДАНС.

На 25 октомври такъв вече подадоха от ГЕРБ, н през седмицата и от Министерството на енергетиката си сигнализирали Държавна агенция „Национална сигурност“, че е възможно националната сигурност на страната да е под заплаха.

През седмицата на изслушването пред временната комисия, която Народното събрание създаде за разнищване на казуса с офшоpкaтa oт ocтpoв Джърси, служебният министър Росен Христов разкри, че е направен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите (по това време под ръководството на Асен Василев) са пристигнали в мините и са поискали на практика цялата информация за дружеството. На свой ред мините са информирали БЕХ. Поискана е заповед за достъп от Министерството на финансите, но такава не е била предоставена.

Тази седмица Министерството на енергетиката е изпратило доклад до ДАНС за нерегламентиран достъп до стратегически обекти от национална сигурност и опити за събиране на информация по времето на меморандума.

„Целият меморандум се е случил изцяло зад гърба на българските служби. Оказа се, че не е възлагана проверка на ДАНС. Кирил Петков е излъгал, че е възлагал проверка. Разполагаме с писмо от председателя на ДАНС г-н Пламен Тончев, че не са възлагани проверки от тогавашния министър- председател, както преди, така и след подписването на меморандума. Писмото е от 30 ноември. В него председателят на ДАНС казва, че службата не е получавала възлагане на проверка на „Джемкорп“, заяви пред БНТ председателят на временната комисия Десислава Трифонова.

„В рамките на съществуването на меморандума, е взета информация от „Мини Марица Изток“ и от „Булгаргаз“, и не знаем къде е попаднала и как е използвана. Всички обекти в енергийната система са от стратегическа важност. Службите работят по това. Изпратихме доклад за опитите за събиране на информация – какъв обем е тя, кой я е взел. Изтичане на информация от обекти за националната сигурност никога не е нещо добро“, коментира и енергийният министър Росен Христов пред Нова TB.

По думите на Трифонова, достъпът до Мариците се е случил без позволението на ДАНС.

„Тя е тази, която отговаря за разрешенията за работата вътре. Лицата подлежат на проучване. Допускат се лица само с разрешение и то за изпълнение на стратегически дейности. На този етап не знаем кои са лицата, допуснати вътре. Тепърва ще става ясно от проверките, които се извършват. За нас е притеснително каква информация е изнесена. Както и с чие нареждане- на министър ли, вицепремиер ли… Очакваме българските служби да проверят и да установят това в най-бързи срокове. Имаме съмнения и, че са трити данни и кореспондения в „Булгаргаз“ от предишното ръководство за прикриване на следи по отношение за договорки за газ“, заяви още депутатката от ГЕРБ.

През седмицата тя призна пред ПИК TV за скандална кореспонденция между „Джемкорп“ и „Булгаргаз“. При действащи договори с „Газпром“, на 25 февруари, ден след началото на войната в Украйна, тогавашният директор на „Булгаргаз“ е пратил имейл до офшорката на Атанас Бостанджиев с молба за осигуряване на газ на Ревитуза за месец март. Това е станало един месец преди подписването на скандалния меморандум.

Пред няколко дни от енерговедомството изпратиха писмо до „Джемкорп“ и „АйПиз“ с искане за едностранно прекратяване. От „Джемкорп“ отговориха почти веднага, че приемат прекратяването и нямат претенции.

Министър Христов съобщи, че вече е получил отговор и от другата страна. Това обаче не го кара Да се чувства спокоен, заради клауза със срок на валидност две години, включително и тази за арбитраж. „Сега проблемът е какво се е случило до момента, какво е довело до подписването на меморандума и дали има изтичане на информация, което по някакъв начин да е нанесло щети на българската енергетика“, каза още енергийният министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ