Втори президент натика Киро Петков и Асен Василев в ъгъла! Малки гадни популисти срещу ГЕРБ

7 Dni Bulgaria06.12.2022
кирил петков

„Много се надявам България да има работещ парламент и правителство. Виждате и всички дебати около драмата с Шенген показват точно това – че когато нямаме работещ парламент и правителство, които да коват важните закони, България остава сама, изолирана, бедна, някъде в периферията.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г. ).

„Искрено пожелавам успех на номинирания за министър-председател проф. Габровски. Много ще се радвам да се намери каквато и да е формула на подкрепа от системните политически партии, извън популистките – „Възраждане“ и новата популистка партия, която е на път сама да се постави в изолация „Продължаваме промяната“ – да се намери каквото и да е решение, за да можем да вървим напред с редовно правителство и парламент“, заяви Плевнелиев.

Той е сигурен, че проф. Габровски и екипът, който ще преговаря ще търси широка подкрепа на експертна основа, с ясна програма, която поне да ни доведе до следващите комунални избори. „Само по себе си, дори само това действие би било изключително национално отговорно, за да не вкараме България отново в поредица от ненужни кризи. Защо не, да имат и по-дългосрочна визия? Да се търси подкрепа от всички, които биха я дали. Тези, които няма да дадат очевидно към момента са ПП и „Възраждане““, каза още президентът.

Плевнелиев изрази надежда и би се радвал, ако ДБ излязат от сянката на своите зависимости, от крайно агресивния подход на разделяне и популизъм на ПП и наистина подкрепят едно правителство. Дори и под егидата на ЕНП или на някаква форма на сътрудничество – експертно, програмно.

„Когато дойдохме с идеята за контактна група, заедно със Соломон Паси идеята беше друга – да направим силно, реформаторско, евроатлантическо правителство с пълен мандат и ясна политическа подкрепа. Тя можеше да бъде дадена само от ПП и ДБ. Още от самото начало ГЕРБ изключи всякаква форма на политическо съвместно действие с ДПС и „Възраждане“. От тази гледна точка сега форматът е напълно променен. След като ПП блокираха нашите усилия да направим такова силно евроатлантическо правителство, сега се тръгва към друга форма на подкрепа“, заяви Плевнелиев.

Той допълни, че тяхната група е свършила страхотна работа, подготвили много точни и ясни анализи. Включително са подготвили декларация за Народното събрание. „Дори успяхме две неща да постигнем, с които много се гордея. Едното е, че декларацията, която бе приета в НС в подкрепа за даването на оръжия за смелия украински народ, който се бори за свободата и на България, беше донякъде и наше постижение. И изключително много се радваме, че бе взето политическо решение да се купи F-16, което означава геополитическо обвързване на България със Запада“.

Плевнелиев изрази разочарование от действията на Румен Радев. По думите му е дал достатъчно поводи да си мислим, че използва всяка възможност, за да разделя политическия елит, по начин, който обслужва популисите и геополитическата изолация на България от Запада.

„Трябва да си даваме сметка, че Бойко Борисов е натрупал една много голяма мъдрост през годините във всичките битки, пък и грешките, които е допускал, но и безспорните успехи, които е имал. Другото важно е, че ГЕРБ се променя. Там вече виждам диалог на съвсем различно ниво. Екипна работа, която в първите години на премиера Борисов не беше толкова ясно изразена. Има идеи от много хора и съм сигурен, че така се е стигнало до кандидатурата на проф. Габровски. Борисов, за разлика от популистите от ПП, винаги има повече от един ход в ръкава си. Има различни стратегии как в критичния момент да тръгне в една или друга посока. Аз не знаех за проф. Габровски, ние сме обсъждали съвсем други кандидатури – 5-6, всяка една от тях изключително достойна, но във формат на политическо правителство“, разкри Плевнелиев.

„Ситуацията е такава, че всички досега управлявали трябва да дадат една стъпка назад. Борисов е разбрал този урок и ние виждаме това в неговите конкретни действия. Ако проф. Габровски спаси България и ние към 1 януари 2024 г. успеем да влезем в еврозоната и Шенген, така както в момента го прави Хърватска, той би бил спасител. Откакто преди 3 г. Президентът Радев вдигна юмрука и насади популизъм, разрушение и разделение в обществото, ние виждаме, че България не е постигнала никакви резултати по цели с национална значимост“, казва още той.

Плевнелиев допълни, че е важно хората да разберат, че стратегията на ПП е изключително елементарна. Те искрено си вярват, че могат пак да бъдат първа политическа сила. Затова те се надяват, че ще се ходи на избори и работят за това. Същевременно знаят, че който бъде посочен като главния виновник да отидем към още повече хаос, той ще бъде наказан от гласоподавателите. Именно заради това се опитват да прехвърлят цялата отговорност към другите политически партии, основно ГЕРБ.

„За третия мандат – и БСП, и „Български възход“ дават надежди. Особено „Български възход“ са много по-гъвкави“, заяви Плевнелиев и за финал заяви, че на предстоящи избори ще гласува с хартия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ