Бурен скандал в НС! Пудели на Нинова искат да разкъсат Румен Радев, викат го в парамента

7 Dni Bulgaria08.12.2022
payimage-517684

Депутати от всички парламентарни групи излязоха с остра критика срещу служебния кабинет. Стигна се до искане президентът Румен Радев да се яви в Народното събрание, за да обясни действията на назначените от него министри.

Депутатът от БСП Иван Ченчев определи като „безпрецедентно нахалство“ изявлението на служебния премиер Гълъб Донев, че изслушването му в парламента е пиар ход и сламка за удавници.

„Това не е ли обида към парламента. Хайде, г-н председател, заедно да призовем служебния министър-председател, назначения министър-председател да слага плувките и плавниците и да идва бързо в парламента при удавниците. Изобщо май отиваме до това, че един човек контролира всички в държавата, но всички от назначените. Хайде да сложим край на всичко това – да се вземем в ръце и да махнем назначените. Мисля, че е време“.

Репликира го Йордан Цонев от ДПС:

„Всеки ще ни нарича както си иска, защото ние не упражняваме конституционните си правомощия като народни представители. Ако от 4 парламента, 3 не могат да излъчат редовен кабинет, ние за какво призоваваме от тази трибуна“.

Но атаката срещу служебния кабинет не спря. Депутатът от левицата Явор Божанков се оплака, че в получен от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов отговор няма имена на фирми и цени на сключени от ведомството договори:

„Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога не съм вярвал, че ще го кажа“.

Може би се налага президентът да дойде и да даде обяснение за поведението на министрите си, призова на свой Асен Василев от „Продължаваме промяната“

„Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България? Това е въпросът към Вас днес“.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък призова:

„Министърът на културата, ако може да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор. Между другото да ви съобщя, че е назначил Татяна Дончева, наш колега отпреди няколко Народни събрания за член на борда на Фонд „1300 години България“, което е абсолютно необяснимо. А себе си се е назначил за председател на Управителния съвет. Така че моят призив е някои министри евентуално да се покажат, но други, ако може да не се показват чак толкова много“.

Освен Дончева, служебният културен министър е поставил във фонда Жанет Жикова, Бисера Манолова, журналистката копринка Червенкова и Йордан Гълъбов, като мандатът им е 4-годишен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ