Проф. Габровски събра 115 гласа! Трябват му още 6, или пък 9 депутати да не влязат в зала

габровски

„Само един бегъл поглед върху вашата биография говори достатъчно, че нямате нужда от партийно политическите противоборства, което за съжаление  се наложиха в последните години. Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалност. Това за нас не е чужда тема. Нормалността за ДПС минава задължително през диалог, но в тази ситуация до която сме стигнали, според нас вие сте прав, че ярките партийни фигури биха затруднили тази нормалност.  В момента ние вреждаме отказ от диалог, свидетели сме на ултиматуми за да се виждаме и да се говорим. Затова ви поздравявам, че поемате тази отговорност да допринесете за нормалност в средата, която живеем”. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата си с проф. Габровски.

Единствените две партии, които не откликнаха на поканата на проф. Габровски бяха „Продъжаваме промяната“ и „Възраждане“, които просто изпратиха писма.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че в страната  ни има много проблеми и, за да има кабинет трябва да е ясно, какви приоритети ще има той.

„За да има кабинет нормалността е аксиома, но освен аксиомите трябва да търсим и формулите, затова за нас е важна програмата, както и персоналният състав на един бъдещ кабинет. За нас ще бъде интересно да чуем, какви са вижданията и в каква посока вървят”, допълни Карадайъ.

Габровски благодари  на ДПС и подчертаването на думата нормалност. Той заяви, че на този етап все още не може да издаде персоналния състав на правителството. „Това са хора, доказали се и професионалисти”, зави проф. Габровски.

Той подчерта, че една работещи правителство би било добър сигнал и знак за изтриване на петното, което има страната ни в момента. Габровски очерта като друга важна тема борбата с корупцията. „Има нагласата и аз се бих опитал да бъде медиатор за конституционно мнозинство, ако трябва да правят малки промени, които да подобрят дейността на главния прокурор.

„Промените в Конституцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са хората, които правят нещо или са направили. От ДПС, чувайки много политици, които ползват понятието „реформа в съдебната система“, за да се опитат Народното събрание да кадрува в съдебната система, направихме своята част – разписахме проект за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото НС. И тези, които ползват темата като политическа дъвка, след това видяхме техните действия – точно нула, нищо! А ние отворихме възможност за диалог. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои теми, а не тяхното решаване. Така че по тази тема имаме еднакви виждания, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има желание да извърви пътя, това е друга тема“, посочи Карадайъ.

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация.

„С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси. За плана за възстановяване – има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, трябва да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша“, каза Карадайъ.

Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани. Той бе категоричен, че ДРС са отворени и за нови срещи.

Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени. Така той вече има подкрепата на ГЕРБ, ДПС и партията на Стефан Янев, което прави 115 гласа. За да стане премиер, на Габровски му трябват още 6 гласа или пък при гласуването да не дойдат в зала 9 депутати от БСП, ПП, ДеБъ и Възраждане



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ